Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ВМІТИ СЛУХАТИ ОДИН ОДНОГО

Зустріч Василя Дмитрука з лідерами обласних організацій політичних партій

Зустріч Василя Дмитрука з лідерами обласних організацій політичних партій
Приємно були здивовані минулої суботи лідери обласних організацій політичних партій, які діють в області, — їх було запрошено на зустріч з головою обласної ради Василем Дмитруком. На цю зустріч прийшли представники майже всього спектру політичних — праві, ліві, центристи, як із партій, що їх називають провладними, так і опозиційних. Відкриваючи першу таку зустріч з часу існування обласної ради, Василь Павлович поінформував присутніх про діяльність обласної ради за період з часу виборів 2002 року. Нині в облраді діють три фракції, побудовані за партійним принципом: Селянська — 14 депутатів, НДП — 12, «Наша Україна» і БЮТ — 11 депутатів. У радах різних рівнів області найбільше представництво має Аграрна партія — 713 депутатів, НДП — 120, СДПУ(о) — 118, політична партія «Трудова Україна» — 78, Демократичний союз — 66, УНП — 56, НРУ — 50, «Батьківщина» — 31, КПУ — 18 депутатів.
Детально поінформував Василь Павлович про діяльність координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, про роботу по створенню сільських, вуличних і будинкових комітетів, про реалізацію проекту «Сільський староста — лідер сільської громади». У виступі голови обласної ради було приділено увагу діяльності Конгресу місцевих і регіональних влад України, одним з керівників якого є Василь Дмитрук, і створеної недавно консультативно-дорадчої ради при голові Верховної Ради України. На її засіданні, яке кілька днів перед тим відбулося в Києві, представники українських регіонів висловили ряд пропозицій до майбутнього Закону про вибори народних депутатів на пропорційній основі, прийнятому в першому читанні: збільшити прохідний бар’єр для партій і блоків, списки партій і блоків не можуть бути закритими, мають бути регіональні списки, які б враховували інтереси всіх регіонів України. Василь Павлович запропонував присутнім висловитися з приводу як і цього закону, так і проекту закону про вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних і міських голів.
Обговорення інформації голови обласної ради вийшло дуже активним. На зустрічі виступили і висловили свою точку зору на ці закони, а також актуальні проблеми життя області й України в цілому більше половини з присутніх в залі політичних лідерів області. Це, зокрема, член політради ВО «Батьківщина», народний депутат України Євген Кирильчук, керівники і заступники голів обласних організацій: КПУ — народний депутат України Станіслав Пхиденко, НРУ — депутат обласної ради Володимир Банада, НДП — депутат обласної ради Федір Кошель, партії «Жінки за майбутнє» — Людмила Приходько, СПУ — Микола Мілінчук, УНП — депутат обласної ради Микола Пасаман, УРП «Собор» — Геннадій Кожевников, партії Демсоюз — Олександр Симінський, Партії регіонів — Іван Луцик та інші.
Виступаючі висловлювали різні думки щодо політичної ситуації в Україні, щодо ставлення до конституційної реформи. Все ж їхні точки зору співпали в кількох моментах — всі виступили на підтримку закону про вибори на пропорційній основі, відзначаючи при цьому, що 3-відсотковий бар’єр для партій і блоків є занадто низьким, потрібен хоча б 5-відсотковий для партій і 7—8 — для блоків. Списки партій і блоків мають бути відкритими для громадського ока і максимально враховувати інтереси регіонів. Виступаючі погодилися з тим, що вибори до обласних рад мають бути також за партійними списками, а ось до сільських і селищних рад — по мажоритарних округах. Висловлювалися і за вибори голів обласних і районних держадміністрацій, створення виконавчих комітетів місцевих рад.
Майже всі виступаючі висловлювали незадоволення і здивування тим фактом, що ось уже два роки не скликали засідання політичної ради при облдержадміністрації, до складу якої і входять лідери обласних організацій політичних партій. Тому всі одностайно вітали ініціативу Василя Дмитрука і висловили побажання, аби подібні зустрічі стали регулярними. Прийнято рішення проводити їх не рідше, ніж раз на три місяці, виносити на них актуальні питання соціального й економічного життя області. Було висловлено пропозиції про створення при голові обласної ради консультативної ради, до якої б входили керівники обласних організацій політичних партій.
Підсумовуючи розмову Василь Дмитрук також висловився за регулярність подібних зустрічей у майбутньому, конкретизацію питань, які б на них обговорювалися. Щодо консультативної ради, то, можливо, її створенням займеться в майбутньому оргкомітет, до якого ввійдуть як представники обласної ради, так і різних партій, що діють в області. Буде вивчено питання про присутність політичних лідерів на сесіях обласної ради. Структуризація суспільства на Волині, як і в цілому по Україні, набирає темпів, і не враховувати цього неможливо, не помічати діяльності партій можуть лише недалекоглядні люди констатувалося на зустрічі. В роботі зустрічі взяв участь і виступив заступник голови обласної ради Василь Струк.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel