Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ДИСКУСІЇ НАПЕРЕДОДНІ СЕСІЇ

Сьогодні відбудеться десята сесія обласної ради четвертого скликання. А напередодні питання, які передбачено внести на розгляд ради, обговорено на засіданні її президії.

Сьогодні відбудеться десята сесія обласної ради четвертого скликання. А напередодні питання, які передбачено внести на розгляд ради, обговорено на засіданні її президії.
Цього разу, крім основних питань, на розгляд депутатів внесено десять регіональних програм. Найбільше їх стосується агропромислового комплексу: “Картопля Волині 2004 року”, “Виробництво зерна ярої пшениці на Волині у 2004 році”, а також регіональна Програма родючості грунтів на 2004—2015 роки. Начальник головного управління сільського господарства й продовольства Володимир Літвінчук детально ознайомив членів президії з програмою вирощування картоплі. В області є декілька сільгосппідприємств, зокрема, “Колос” Любешівського, “Волинь” Старовижівського і “Кременець” Рожищенського районів, в яких вирощують картоплю на великих площах і вона дає дорідний урожай. Водночас в останні роки її виробництво в агроформуваннях скоротилось до двох відсотків від загальнообласного. Виникла потреба переглянути систему виробництва і забезпечення високопродуктивним насінням перспективних сортів усіх товаровиробників незалежно від форм власності. На втілення в життя програми потрібно виділити 150 тисяч гривень з 3,5 мільйона, затверджених на попередній сесії обласної ради на розвиток агропромислового комплексу.
Програму підтримали голова постійної комісії облради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин та соціального розвитку села Валерій Панасюк, голова Селянської фракції в обласній раді Андрій Турак та інші. Член президії Віталій Карпюк висловив свою позицію: кошти, передбачені на реалізацію програми, потрібно розділити по районах, а не створювати нові програми. Депутат зауважив, що є проблеми із зерном, завозяться контрабандні м’ясопродукти, а свої не можемо реалізувати.
Відповідаючи на ці зауваження, заступник голови облдержадміністрації Галина Якимчук сказала, що вона не заперечує щодо розподілу коштів між районами, але таку пропозицію повинна внести постійна комісія облради, а не головне управління сільського господарства й продовольства. Комісія ж після тривалих дебатів підтримала програму “Картопля Волині на 2004 рік”. Щодо завезення недоброякісних м’ясопродуктів, то відповідні комісії виносять рішення про їх утилізацію, а місцеві суди вирішують повернути їх власникам. З цього приводу є намір звернутися до Генеральної прокуратури.
Йшла також мова про те, що Ковельський і Ратнівський райони сумлінно виконали замовлення і найбільше здали зерна в регіональні ресурси. Завдяки цьому, сказала Галина Якимчук, на Волині невисока ціна на хліб. Сумлінним керівникам буде за це матеріальне й моральне відшкодування. Цим районам передбачено виділити по тисячі тонн аміачної селітри, одержаної поза квотою і за пільговими цінами.
Виникали дискусії і під час внесення змін до рішення облради “Про обласний бюджет на 2004 рік” та при обговоренні інших питань.
Вів засідання президії голова обласної ради Василь Дмитрук.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel