Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

БАБА ’ВОЮЄ’ З ОНУКАМИ

Як вдову з трьома напівсиротами виживають з хати, де колись починалось щасливе сімейне життя

Як вдову з трьома напівсиротами виживають з хати, де колись починалось щасливе сімейне життя
Лист від нашої читачки Неоніли Освіцінської з села Шклинь Горохівського району починається лірично і водночас розпачливо: “Ніжні, білі сніжинки вперемішку з краплями дощу тихо падають і вкривають землю. В природі сумно і тривожно — все під мій настрій — від душевного болю хочеться плакати і кричати на весь світ. Чому так? Чому Бог одному дає щасливе життя, а іншому — страждання?..”
З подальших рядків зрозуміло, чому цей душевний біль особливо пекучий: дуже важко змиритись жінці з думкою, що і в неї життя могло скластись по-іншому. Але злий нещасний випадок перекреслив все — і в двадцять вісім років Неоніла стала вдовою, маючи на руках трьох діток. Але й це ще не все: через чотири роки після смерті чоловіка жінка не має де жити із своїми напівсиротами — з хати, в яку колись після весілля поселились з благословення батьків нареченого, тепер її виганяють.
І коли я прочитала про це в листі, коли побачила на фотознімку, вкладеному у конверт, тих трьох напівсиріт, які дивляться на світ допитливими очима (такими Василько, Іванка і Діана були в рік смерті батька), то, відверто кажучи, засумнівалась, чи можлива така не те що драматична — страшна історія? Адже, здається, суд мав би захистити цих напівсиріт і їх матір. То чому ж, як пише Неоніла Освіцінська, їм чотирьом дісталась лише четверта частина хати?
... Ми розмовляли з Неонілою в тій одній кімнаті, куди вона стягнула всі ліжка й дивани, інші пожитки. Жінка розповідала, як починалось її сімейне життя:
— Мені виповнилось дев’ятнадцять, коли я вийшла заміж. Чоловік був хороша і чуйна людина. Ми кохали, розуміли, поважали і підтримували одне одного в усьому. Коли поженились, то хата ця стояла пусткою. Батьки чоловіка сказали: “Ви тут поселитесь”. Була тільки умова, щоб ми сплатили братові мого чоловіка, який був у зятях, за половину будинку. І коли захотів брат купити КамАЗа, то ми допомогли йому — дали більшу частину суми вартості автомобіля і так розрахувались з ним.
Неоніла якийсь час, поки був один син, працювала, а згодом вистачало домашніх турбот — дітей доглянути, по господарству все зробити. За десять років сімейного життя до будинку провели газ, поставили телефон, облаштували своє житло. Одне слово, жили з поглядом у майбутнє. Коли свекор помер, то забрали до себе свекруху, оскільки в стару хату повернувся другий син (до речі, теж уже покійний).
— Два з половиною роки жили ми разом,— розповідає Неоніла.— І все було добре. Аж поки з моїм чоловіком не стався нещасний випадок. Чоловіка не стало, різні думки тоді лізли в голову. Хотілось покінчити з життям. Але Бог є на світі — він вберіг мене. А дітям було сім, п’ять і три роки.
Жінці і так було важко, бо ж така молода залишилась вдовою. Боліла душа, коли сама виряджала дітей в школу: в усіх є тато й мама, а її дочки і син — напівсироти. А тут ще колотнеча довкола будинку. Вона почалася, по суті, відразу після похорону чоловіка. Не стало сина, і свекруха разом з ріднею покійного при кожній нагоді старалась “вколоти”, що Неоніла тут не хазяйка. Особливо загострились стосунки, коли до Неоніли пристав чоловік.
— Він допомагає мені по хазяйству, допомагає дітей ростити,— каже жінка. — Син і доньки почали називати його татом. Все це свекруха сприйняла “в штики”. І закінчилось тим, що вділили дітям четверту частину будинку. І тепер в одній кімнаті, за одним столом, а хто й на ліжку, вони вчать уроки... Я б пішла звідси в світ за очі, якби мені сплатили за цю четверту частину, купила б десь хатину і був би спокій. Але ж про це ніхто й чути не хоче. Кажуть, що за десять років ми з своїм покійним чоловіком нічого самі не нажили, хіба трійко дітей. Люди радять звертатись в суд, бо ж дивуються такою несправедливістю — на трьох дітей лише одна кімната! А щоб судитись, потрібні гроші. Де їх взяти? Ще хтось каже писати лист і збирати підписи односельчан, і з цим листом звертатись кудись за допомогою. Я рішила поки що звернутись в редакцію. Може, хтось думає, що я могла б до матері своєї вернутись в Сенкевичівку. Але ж там свої проблеми: мій брат взяв за дружину сироту і забрав до себе ще троє її братів-сиріт. Заради своїх дітей я чужих сиріт з хати виганяти не буду.
З приводу непростої ситуації я розмовляла із секретарем Шклинської сільської ради Надією Вознюк. З’ясувалось: коли помер чоловік Неоніли, то вона виявила, що в погосподарській книзі хата, яка стала яблуком розбрату, “висить у повітрі”.
— Я покликала до сільради Неонілу, — розповідає Надія Вознюк. — Радила оформити хату. Адже залишилась вдовою молода жінка. Не вік вікувати одній — вийде заміж. Ось тоді (добре знаю з досвіду) можуть початись проблеми. Неоніла й заяву писала, а свекруха її покійного чоловіка Надія Освіцінська згідна була, щоб поділити хату навпіл. Але чомусь до остаточного оформлення так і не дійшло. А за якийсь час справді почались проблеми. Особливо зачепило, як кажуть, за живе, свекруху Неоніли, коли в хаті з’явилась чужа людина. І вже вона проти, щоб будинок ділити на двох. Прийде в сільраду свекруха, вислухаю її, і ніби вона в якійсь мірі права, і Неонілу я розумію, бо ж з трьома дітьми залишилась. Якщо чисто по-людськи, то треба було б поділити будинок на двох. Але це “чисто по-людськи”. А суд розсудив по-іншому — лише четверта частина дісталась дітям.
Я, звичайно, зустрічалась із свекрухою Неоніли Надією Освіцінською, її дочкою Мариною, яка й має поселитись у хаті “не пізніш, як на Великдень”. Найбільш обурило моїх співрозмовниць, що Неоніла “надумала в газету поскаржитись, ославити їх”. А вона ж, така-сяка, навіть нікого не спитала, чи можна привести другого чоловіка в чужу хату.
Після всього почутого я сумнівалась, чи варто виносити на сторінки газети всю цю історію. Бо добре знала, що це не примирить дві вже ворогуючі сторони. Зрештою, була надія, що з часом все якось владнається — не вірилось, що може баба вигнати з хати рідних онуків. І, мабуть, до цієї публікації не дійшло б, якби через декілька днів після моєї поїздки у Шклинь я не дізналась, що рідня покійного чоловіка побила Неонілу. Із закритою черепно-мозковою травмою вона потрапила в неврологічне відділення Горохівської районної лікарні. Як сказав начальник відділення дільничних інспекторів Горохівського району Віталій Осоховський, матеріали з приводу нанесення тілесних ушкоджень направлено в суд.
В розмові із самою Неонілою з’ясувалось, що після чергового скандалу довелося дітей відправити в село Печихвости до її баби. Сталось те, чим їй і погрожували: “Ми зробимо так, що ти сама заберешся з хати”.
У Шклині Неоніла Освіцінська працювала листоношею. Перебравшись у Печихвости, вона залишається без роботи. Доведеться жити лише на “дитячі” гроші, які одержує на дочок і сина по втраті годувальника.
— З часом ми Неонілі роботу обов’язково знайдемо, — сказав начальник Горохівського районного вузла поштового зв’язку Петро Рузак, — бо таких сумлінних листонош, як ця жінка, ми цінуємо. Можна лише дивуватись, як вона, незважаючи ні на що, тримається, старається, щоб діти не так боляче відчували, що ростуть напівсиротами.
Катерина ЗУБЧУК.
Telegram Channel