Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

НЕ ЗАПІЗНІТЬСЯ, ОСТАРБАЙТЕРИ

Через власну нерозторопність люди можуть не отримати німецьких грошей

Через власну нерозторопність люди можуть не отримати німецьких грошей
Дуже прошу на сторінках газети розказати, коли вже нарешті остарбайтерам виплатять другу частину належної їм компенсації. У чиновницьких кабінетах, куди звертаються, людей годують обіцянками. Кажуть, чекайте. А скільки ж чекати? Більшість з них — це люди похилого віку. Моєму батькові-остарбайтеру, скажімо, вже 87 років. І він хоче ще за життя отримати зароблені в нелюдських умовах гроші. Чому ж фонд “Взаєморозуміння і примирення” зволікає з виплатою? Може, притримує гроші, аби використати їх для проведення виборів Президента України?
Павло ЗАГОРСЬКИЙ, син остарбайтера.
с. Іванівка Іваничівського району.


З подібними запитаннями остарбайтери і їх спадкоємці звертаються і до редакції, і до обласного відділення Українського національного фонду “Взаєморозуміння і примирення”. Його працівникам доводиться роз’яснювати, що грошей, які повинні йти на компенсацію жертвам нацизму, ніхто не може використати з іншою метою, оскільки в Україні їх не було і нема. Вони перераховуються з-за кордону персонально для кожного одержувача після перевірки і затвердження німецькою стороною списку претендентів.
За даними Волинського відділення Українського національного фонду “Взаєморозуміння і примирення”, першу частину компенсації (65 відсотків) належної суми з німецького фонду “Пам’ять, відповідальність і майбутнє” вже отримали 7452 волинянина на суму 7,5 мільйона євро. За виплатою за рахунок австрійського фонду “Примирення, миру та співробітництва” звернулися 843 чоловіки. На 1 січня 2004 року 795 примусових працівників отримали з цього фонду 1,5 мільйона євро.
Перший етап виплат жертвам нацизму, по суті, завершився. Залишилася лише невелика кількість претендентів. Частина з них не має необхідних документів. Тому працівникам обласного відділення фонду доводиться докладати чимало зусиль, аби знайти докази їх поневірянь.
Ще одна категорія громадян, які через власну нерозторопність можуть не отримати німецьких грошей, правонаступники. Вони не поспішають після смерті рідної людини, яка має право на компенсацію, переоформити в обласному відділенні фонду на себе документи. А якщо за півроку не зроблять цього, то експертна комісія має право відмовити їм у виплаті. Трапляються випадки, коли хтось один із правонаступників оформляє виплату на себе, забувши повідомити інших родичів. Останні, дізнавшись, що мають право на свою частку, вимагають перегляду справи. За процедурою, встановленою німецькою стороною, гроші, які надійшли до банку, відкликаються. Документи на їх отримання доводиться переоформляти і направляти з черговим списком до Німеччини на перевірку. На це, звісно, потрібен час. Повертаються на доопрацювання в обласне відділення фонду і ті справи, де зазначені всі правонаступники, але не всі з них подали заяви з необхідними документами чи доручення для отримання грошей.
У квітні за рахунок коштів німецького федерального фонду “Пам’ять, відповідальність і майбутнє” розпочнеться виплата другої частини компенсації, тобто 35 відсотків належної остарбайтерам суми. За домовленістю з керівництвом німецького фонду перший список претендентів на виплату (а це 50 тисяч чоловік) передано для затвердження німецькій стороні. До нього будуть включені колишні в’язні концтаборів, гетто, інших місць ув’язнення та примусові промислові робітники старші 80 років, інваліди. Серед них, очевидно, буде батько автора листа до редакції. Виплату цій категорії остарбайтерів планується завершити до кінця 2004 року.
Друга частина її буде проводитися з січня 2005 року. Гроші отримають ті категорії громадян, які не визначені законом ФРН про заснування федерального фонду “Пам’ять, відповідальність і майбутнє” і яким виплати здійснюються за рішенням Спостережної ради Українського фонду “Взаєморозуміння і примирення”. Це — колишні примусові працівники сільського господарства, діти, депортовані разом з батьками і народжені в неволі, діти-донори, в’язні. Цю виплату буде завершено до кінця 2005 року.
— Аби у громадян при отриманні другої частини виплат не виникало проблем, слід обов’язково повідомляти обласне відділення Українського фонду “Взаєморозуміння і примирення” про зміну місця проживання,— сказав у розмові його начальник Петро Якименко. — Правонаступники повинні протягом шести місяців з дня смерті одержувача виплати переоформити документи на своє ім’я в обласному відділенні фонду.
Нагадаємо, що до правонаступників, які мають право на отримання виплати, належать: чоловік (дружина) і діти; якщо їх немає — онуки; коли ж і таких немає — брати та сестри померлого. В інших випадках у силу вступає заповіт. А це означає, що подавати заяву на отримання виплати мають люди, які є спадкоємцями за заповітом.
Євгенія СОМОВА.
Telegram Channel