Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ОЦІНЮВАТИ ЗРОБЛЕНЕ ПО ТОМУ, ЯК ЖИВУТЬ ЛЮДИ

На Волині побував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і взяв участь в нараді сільських, селищних і міських голів області

На Волині побував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і взяв участь в нараді сільських, селищних і міських голів області
— У цьому залі зібралися яскраві особистості, — сказав, виступаючи з доповіддю на обласній нараді сільських, селищних, міських голів міст районного підпорядкування, голова обласної ради Василь Дмитрук. Саме ці особистості, на думку доповідача, повинні відіграти визначальну роль на другому етапі політичної реформи — комплексної реформи територіальної організації влади. Без такої реформи зайве говорити про демократизацію влади, її ефективну діяльність. Ці реформи можна назвати Конституцією місцевого життя, наголосив Василь Павлович.
— Глибоко переконаний, що місцеве самоврядування має великі можливості, — сказав голова обласної ради. — Хто хоче зробити добру справу для громади, той попри всі труднощі шукає засоби. Як свідчить практика, тут багато залежить від людей. Ми успішно склали екзамен на здатність працювати продуктивно, ефективно, виважено. Але, не применшуючи досягнень, скажу, що є ряд завдань в області, які можна вирішувати значно краще і ефективніше. У нашій області, як і на рівні держави, слід нарешті перейти до якісних оцінок комплексного розвитку територій. Як на мій погляд, в їх основі повинні бути два головні критерії — рівень життя людей, що включає їхню зайнятість і зарплату, соціальні гарантії послуг, в т.ч. в охороні здоров’я і освіті. І другий — ефективність використання потенціалу, функціонування господарського механізму.
У доповіді наголошено на необхідності реформування муніципальної влади, децентралізації влади. Автономія органу місцевого самоврядування полягає в тому, що він повинен мати достойні владні повноваження, визначені Конституцією і законом, мати свободу дій для здійснення власних ініціатив з будь-якого питання, які належать до його компетенції. Доповідач також зупинився на проблемах фінансової самостійності місцевого самоврядування. Багато уваги було приділено формуванню сільських бюджетів, наголошено, що місцеве самоврядування доти не буде повноцінним, доки частина існуючих нині загальнодержавних податків не буде передана місцевій владі і вони не стануть їх власними доходами.
Проаналізовано, як діє Закон про самоорганізацію населення, програма «Сільський староста — лідер сільської громади». Цей проект інституту аналізу державної та регіональної політики став фіналістом конкурсу Світового банку, фінансово його підтримало Посольство Королівства Нідерландів в Україні, а під патронат взяла обласна рада. На сьогодні в області вже створено 233 сільських, 136 вуличних і 75 будинкових комітетів. Зараз, на думку доповідача, необхідно законодавчо врегулювати питання фінансового забезпечення діяльності органів самоорганізації населення, спрощення процедури їх реєстрації.
Облдержадміністрація підтримує проведення таких нарад, нетрадиційну форму аналізу роботи органів місцевого самоврядування, підкреслив у виступі на нараді голова облдержадміністрації Анатолій Француз. Голова облдержадміністрації висловився за співпрацю між виконавчою і представницькою гілками влади в області, за співробітництво місцевої виконавчої влади і органів місцевого самоуправління. Основну частину свого виступу він присвятив розповіді про успіхи області в минулому році, ефективній роботі виконавчої влади, політичній реформі в Україні.
Досвідом роботи поділилися у своїх виступах міський голова Ківерців Леонтій Семенюк і сільський голова із Зарічного Володимир-Волинського району Віктор Матвіюк, які визнані кращими керівниками, що вміють ефективно працювати.
— Найголовніше, що ми зробили за минулий рік, — наповнили бюджет сільської ради і отримали 203 тисячі гривень. В основному за використання земель несільськогосподарського призначення, — сказав кореспонденту «Волині» кращий сільський голова Віктор Матвіюк. — Ці гроші були спрямовані на газифікацію наших сіл. Ми зібрали понад 280 тисяч гривень на газифікацію від людей, отримали інвестицій на газифікацію 190 тисяч гривень. За рік збудували понад 20 кілометрів газопроводів, газифікували 314 житлових будинків. Готуються матеріали для продажу землі українсько-німецькій фірмі «Сакс», яка буде надавати допомогу селянам в обробітку земельних ділянок, паїв. Створюється ще одна українсько-німецька фірма, яка займатиметься благодійницькою діяльністю.
На запитання, які надійшли із залу, щодо законодавчого забезпечення ефективної діяльності органів місцевого самоврядування, зокрема сільських рад, врегулювання податкового законодавства, відповіли народні депутати України Сергій Шевчук, Катерина Фоменко, Катерина Ващук. Вони розповіли про законодавчу діяльність, яка має полегшити життя на селі, діяльність самоврядних органів. Голова підкомітету з місцевих бюджетів Катерина Фоменко, зокрема, заспокоїла роз’ясненням щодо майбутнього закону про податок на нерухомість, який накладатиметься лише на великі об’єкти нерухомості вартістю понад 70 тисяч доларів.
Свій виступ на нараді Голова Верховної Ради України Володимир Литвин розпочав з повідомлення, що після адміністративно-територіальної реформи, яка планується і обов’язково буде проведена, Велика Волинь знову буде єдиною — чи то називатиметься земля, чи край — і він як житомирянин сподівається, що її центр буде в Житомирі, але нічого не має проти, якщо і в Луцьку, головне, щоб людям жилося краще, щоб вони відчували себе людьми. Володимир Михайлович розповів про законотворчу діяльність очолюваного ним українського парламенту, причому доволі критично, назвавши його образно «серпентарієм однодумців». Він активно агітував за майбутню конституційну реформу, критикував тих, хто «заважає її проводити, маючи на меті задовільнити свої політичні амбіції». Досить скептично оцінив спікер перехід на пропорційну систему виборів, назвавши її «кроком уперед, два кроки назад», хоч і констатував, що впровадження її неминуче. Так само неминучим назвав Володимир Литвин запровадження виборів голів обласних держадміністрацій. Довіра до влади дуже впала, визнав він, і її буде важко відновити.
Володимир Михайлович відповів на ряд запитань учасників наради. Відповідаючи на одне з них, чи знає він про реальний стан справ в області і чи може їх принципово оцінити, він зауважив:
— Дивлячись, хто який сенс вкладає в термін принциповість. Розкритикувати — це означає сказати, що ви не знаєте, як що робити, а приїхав товариш з центру і знає, як робити — для цього розуму багато не потрібно. Головне говорити про те, які є проблеми в регіоні, що робить уряд, Верховна Рада, щоб допомогти їх вирішити. Якщо критикувати, то я можу сказати, що в середньому по області у вас корова дає молока, як коза, але ж від цього ситуація не зміниться.
Взагалі ж виступ засвідчив, що наш спікер не любить гострих, неприємних запитань, вони його дратують. Він вважає, що в опозицію тепер ідуть в основному ті, хто не справився з роботою, кого звільнили з якоїсь посади. Гість з Києва розмірковував над проблемою, які йому портрети тримати в кабінеті, критично висловився про цьогорічну організацію відзначення 190-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. Все ж він доволі різко покритикував ситуацію із зарплатою в області, зауваживши, що на Волині значно нижча від середньої по Україні — 332 гривні, нижча від прожиткового мінімуму на 30 гривень. Якщо це збережеться, нам нема куди рухатися, наголосив він. Безглуздою помилкою назвав він те, що колись розпаювали все, що мали розпаювати.
Володимир Литвин вручив Почесні грамоти і Грамоти Верховної Ради. Серед нагороджених — названі голови із Зарічного і Ківерців, сільські і селищні голови з Ратного, Маневич, Старої Вижівки, села Озерце Ківерцівського району та інші. Ряд сільських і селищних рад отримали цінні подарунки, почесні грамоти обласної ради і облдержадміністрації.
При виході з облмуздрамтеатру Володимира Литвина чекали пікетувальники з Луцького автозаводу , які вимагали відновлення діючої інвестиційної програми ВАТ «ЛуАЗ», відміненої напередодні Верховною Радою. Володимир Михайлович у короткій розмові запевнив, що зробить все, аби підприємство працювало й надалі, а луазівці не опинилися на вулиці.
Володимир Литвин, якого супроводжували Василь Дмитрук, Анатолій Француз, Василь Струк, народні депутати України Катерина Ващук, Катерина Фоменко, Сергій Шевчук, Ігор Єремєєв відвідав кілька населених пунктів області. У селі Забороль Луцького району йому розповіли про реконструкцію приміщення під фельдшерсько-акушерський пункт, який має стати зразком для району й області в цілому. Для успішної роботи ФАПу була подарована машина «швидкої допомоги». Голова Верховної Ради мав коротку розмову з депутатами Заборольської сільської ради.
У селі Ратнів цього ж району Володимир Литвин ознайомився з роботою тваринницької ферми місцевого приватно-орендного сільгосппідприємства «Рать», очолюваного знаним господарником Віктором Шумським, йому презентували продукцію луцької фірми «Любарт», з якою у «Раті» міцні взаємовигідні стосунки. Побував гість і в Берестечківській районній лікарні Горохівського району, цікавився умовами роботи, подарував лікарні електрокардіограф і пообіцяв ще й апарат УЗД, коли дізнався, що його тут немає. У розмові, що зав’язалася, гість розмірковував, чому молодь тепер не хоче народжувати, на що отримав відповідь: «Створіть відповідні умови життя, то й народжувати будуть». У селі Пляшева на Рівненщині Володимир Литвин оглянув музей «Поле Берестечківської битви», дав міні-прес-конференцію для журналістів, відповівши в т.ч. на запитання кореспондента «Волині».
– Які ваші враження від перебування на Волині?
– Гарні враження. Але немає слів, щоб відповісти на запитання, які ставлять сільські люди стосовно пенсій. 90—150 гривень максимум — це не гроші. Ми прирікаємо людей на жебрацтво. Треба думати і приймати рішення, бо вже обіцянки людей не влаштовують.
– Володимире Михайловичу, чи буде на наступному тижні блокування у Верховній Раді?
— Мені довелося відкласти поїздку до Китаю з огляду на те, що у парламенті буде неспокійно. Я не хочу, щоб мені дорікали, що я втік з країни, коли треба брати на себе відповідальність. Я переконаний, що блокування не буде, ми прийдемо до компромісу і щодо конституційної реформи.
– Як ви оцінюєте роботу представницького органу влади нашої області? Чи не здається вам, що ця робота може бути прообразом хорошої роботи регіонального парламенту?
– Я думаю, що можна про це говорити. Зверху, з Києва, тон задавати важко, коли цей досвід не буде акумульований з досвіду, напрацьованого на місцях, в тому числі і у вас. У вашої обласної ради є багато цікавого. Головне, щоб позитив матеріалізувався у відчутті конкретних людей. Поки що підстав для самозаспокоєння нема, як і в цілому по країні. Треба двом гілкам влади разом рухати велику справу будівництва держави, а не шукати ворогів.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel