У теплу пору року зазвичай зростає кількість харчових отруєнь. Іноді вони проявляються уже через 20 хви¬лин після споживання їжі, а деколи і через кілька годин. Усе залежить від загального стану організму і від того, скільки неякісних або заражених продуктів потрапило в шлунок...
У теплу пору року зазвичай зростає кількість харчових отруєнь. Іноді вони проявляються уже через 20 хви¬лин після споживання їжі, а деколи і через кілька годин. Усе залежить від загального стану організму і від того, скільки неякісних або заражених продуктів потрапило в шлунок...
Будь–яке отруєння, навіть звичайними несвіжими продуктами, вимагає серйозного ставлення. Шлунок і кишечник треба очищати від токсинів, інакше вони потраплять у кров і тоді наслідки інтоксикації будуть ще важчими. Тож якщо з’являється нудота, турбує біль у животі, підвищується температура, потрібно промити шлунок, випити активоване вугілля. Приймають його по таблетці на 10 кілограмів ваги. Обов’язково слід багато пити: неміцний чай з лимоном, мінеральну воду без газу, трав’яні настої. Краще голодувати, поки слизова шлунка, робота кишечника не відновляться. Добре знімає нудоту чай із м’яти, ромашки, кореня живокосту. При харчових отруєннях корисно вживати розчин яблучного оцту (столову ложку на склянку гарячої води). Якщо нема оцту, допоможе лимон, сік його додавайте до теплої кип’яченої води. З давніх–давен при розладах шлунка рекомендували настій кмину. Якщо є під руками свіже листя базиліку, пийте сік із нього (чайну ложку на прийом) разом із медом. Благотворно діє на організм при отруєннях імбирний чай. При проносі важливо не поспішати до аптеки за препаратами, які припиняють діарею. Потрібно подбати про виведення токсинів. Добре допомагає у цьому лляне насіння. Дві столові ложки його залити склянкою окропу, дати постояти 2 години, розім’яти набряклі насінини дерев’яним товкачем і випити півсклянки цієї суміші. Через 6 годин ― решту. Полегшує самопочуття відвар кореня перстачу прямостоячого. Столову ложку подрібненого кореня залити склянкою води, 15 хвилин потримати на малому вогні, дати годину настоятися, процідити. Пити 3 ― 4 рази на день по столовій ложці за 15 ― 20 хвилин до їди. А щоб не було потреби лікуватися, краще завчасу дбати про профілактику харчових отруєнь, дотримуватися вимог гігієни, умов зберігання продуктів, які у спеку псуються дуже швидко.