Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ВИСОКОСНИЙ РІК ЛЯКАЄ МОЛОДЯТ

Про це свідчать дані, запропоновані рубриці “Любить! Не любить!” обласним управлінням статистики

Про це свідчать дані, запропоновані рубриці “Любить! Не любить!” обласним управлінням статистики
Торік на Волині було зареєстровано 8,4 тисячі шлюбів. Це на сімнадцять відсотків більше, ніж у попередньому році. Найбільше одружень припадає, як правило, на літні і осінні місяці. Значно менше їх у березні і грудні, тобто в період постів.
Більшість одружених — чоловіки і жінки, які вступили в шлюб вперше. Вдівців і розлучених, які створили другу сім’ю, серед чоловіків було відповідно 1,3 і 12,5 відсотка. Серед жінок, які вступили в шлюб повторно, вдів 2,1, а розлучених —12,1 відсотка.
В останні роки намітилась тенденція, так би мовити, до “постаріння” шлюбів. Про це свідчать такі дані: в минулому році на одруження чоловіків і жінок віком до 25 років припадало відповідно 54 і 74 відсотки. А ось п’ять років тому таких шлюбів було більше. Стає менше ранніх шлюбів. Скажімо, молодих людей, які узаконили сімейні стосунки у віці до вісімнадцяти років в 1998 році було 0,7 відсотка, а торік 0,5 відсотка.
Цікавим є таке спостереження. У шлюбних парах віком до 30 років сімдесят відсотків чоловіків обирають наречених молодших за себе, 19 — старших і 11 — однолітків. Середній вік жінок, які вийшли заміж в минулому році,— 24 роки, а чоловіків, що одружились, — 27 років.
Одночасно із збільшенням кількості шлюбів зросла, порівняно з 2002 роком, і кількість розлучень. Сімейні стосунки розірвали майже три тисячі подружніх пар. Кожне четверте розлучення припадає на шлюби, які проіснували менше п’яти років. Близько половини шлюбних пар розірвали сімейні стосунки після п’яти— п’ятнадцяти років спільного життя. Значно зросла частка розлучень, які оформляються подружжями з двадцятирічним шлюбним стажем. Шлюби, розірвані торік, тривали в середньому 12 років.
У нинішньому році варто очікувати зменшення кількості шлюбів, що традиційно спостерігається у високосні роки. Ось доказ цьому: лише за два перших місяці кількість зареєстрованих шлюбів зменшилась, порівняно з аналогічним періодом минулого року, більш як на 20 відсотків.
Telegram Channel