Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ГНІЗДА НА ДЕРЕВАХ

У садках нашого масиву “Дубнівський” з’явилося чимало гнізд гусениць. Що це за напасть така і як з нею боротися?..

У садках нашого масиву “Дубнівський” з’явилося чимало гнізд гусениць. При такій їх кількості не буде не лише плодів, а й листя на деревах. Що це за напасть така і як з нею боротися? Можливо, це новий вид шкідника із далекого зарубіжжя?
Віктор БРАЧІЙ. м.Луцьк.

Роз’яснення дає садівник-аматор із села Чарукова Луцького району Олег Галасун:

— Ймовірно, що на деревах влаштувала гнізда золотогузка — білий нічний метелик. Свої яйця він відкладає на листках. Яйцекладка його нагадує подушечку довжиною 25 міліметрів і шириною 10 міліметрів, в якій до 300 яєць. У кінці липня з неї виходять гусениці і об’їдають листя, залишаючи тільки прожилки. Пошкоджену частину гілки вони оплітають щільною павутиною, у якій на зиму влаштовують гнізда. Навесні, коли розпускаються бруньки, гусениці виходять з “домівок”, пошкоджують бруньки, а потім і листки. Зазначу, що гусениці золотогузки всеїдні. Вони пошкоджують практично всі дерева. Іноді зовсім оголюють їх.
Як боротися із золотогузкою? Навесні, коли ще не розпустилися бруньки, зніміть з дерев гнізда і спаліть їх разом з частинами гілок. А після розпускання бруньок, коли гусениці виходять із гнізд і починають поїдати молоде листя, обприскайте такими препаратами, як децис (3 мл на 10 л води), шерпа, карате (2 мл на 10 л води), фастак, фюрі (1,5—2 мл на 10 л води). Непогано діють й конфідор, актара, моспілан. Хороші результати дає обприскування фосфор- і хлорорганічними препаратами, зокрема, золоном, Бі-58 новим, карбофосом. При використанні їх слід дотримуватися правил безпеки з хімічними препаратами.
Ще один спосіб боротьби із золотогузкою — облаштування світлових пасток. Роблять це так: у неглибоку ванночку наливають трошки меляси і додають туди дріжджів. Над ванночкою встановлюють екран (бажано білий) і лампочку. Потужність її може бути різна, але не меншою 25 Вт. Найкраще використовувати лампи денного світла.
Світлові пастки встановлюють вже у третій декаді травня і не знімають до кінця червня — початку липня. На три-чотири сотки саду достатньо одну-три пастки.
Telegram Channel