Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ЗААРЕШТОВАНО НАЙВІДОМІШОГО КІЛЕРА СХІДНОЇ ЄВРОПИ

5 квітня відбулася екстрадиція з Чехії в Україну громадянина України Євгена Ігнаткіна. Чеська преса охрестила його “кілером №1 Центральної та Східної Європи”...

5 квітня відбулася екстрадиція з Чехії в Україну громадянина України Євгена Ігнаткіна, більш відомого серед правоохоронців та злочинців на прізвисько Женя Донецький. Чеська преса охрестила його “кілером №1 Центральної та Східної Європи”.
45-річного Євгена Ігнаткіна заарештували в Чехії у січні 2000-ого під час спільної операції співробітників Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України та чеської поліції. Чотири роки Ігнаткін відсидів у чеській в’язниці, поки місцеві слідчі перевіряли, чи не причетний він до вбивств на замовлення у Чехії. А на батьківщині Ігнаткіна звинувачують у вбивстві депутата Закарпатської обласної ради Михайла Токаря, яке сталося 25 грудня 1998 року. Ймовірно, що за цим злочинцем тягнеться не один кривавий слід…
Ігнаткін закінчив Московський інститут фізкультури, працював у Донецьку дитячим тренером по хокею. На початку дев’яностих тренер став на бандитську стезю – подався у рекет. У 1994 році Ігнаткін почав працювати разом із закарпатським авторитетом Едуардом Маркушем на прізвисько Дуцман. Удвох вони “контролювали” всі поставки алкоголю з Угорщини на Закарпаття і далі в Донецьк та Росію.
Незабаром через великі гроші (на алкогольному бізнесі тоді робили найбільші капітали) Женя Донецький посварився з місцевими кримінальними авторитетами. У Білорусі він наймає бригаду кілерів і привозить їх у Закарпаття. 25 грудня 1998 року ці професійні снайпери вбивають депутата Закарпатської обласної ради Михайла Токаря на прізвисько Гєша, який мав величезний авторитет у злочинному світі області. Женя Донецький став ховатися і від бандитів, і від правоохоронців. Його оголошують у розшук через Інтерпол.
Скоро у руки міліціонерів потрапили безпосередні вбивці депутата. У лютому 2000 року Закарпатський обласний суд засудив до 15 років ув’язнення громадян Білорусі Рапчака, Ситара та Кулинина за вбивство Михайла Токаря. Під час судового процесу вони зізналися, що вбивство організував Євген Ігнаткін.
Сам Ігнаткін, здавалося, зник назавжди. Ще у Закарпатті донецький бандит вирізнявся винятковою обережністю: мав в Ужгороді шість конспіративних квартир, зовсім не вживав алкоголю, не брав участі в “тусовках” місцевої братви.
Після вбивства Токаря, з’ясувалося пізніше, Ігнаткін зробив пластичну операцію і переїхав до Праги. Саме там його після тривалих пошуків заарештували. Співробітники УБОЗу розповідали, що, побачивши українських правоохоронців у празькій квартирі, Ігнаткін сказав: “Знаю, що ви в Україні на мене багато накопали. Але я ні про що не шкодую – я просто очищав світ від мерзоти”. Під час арешту в празькій квартирі Ігнаткіна вилучено 30 тисяч доларів, багато золотих виробів, спеціальну рідину, що збиває зі сліду собак, кілька гумових масок, а також шість українських паспортів з його фотокартками.
Юрій ЖУК.
Telegram Channel