Курси НБУ $ 41.73 € 49.12
УКРАЇНСЬКА КУРЯТИНА СМАЧНІША  ЗА БРАЗИЛЬСЬКУ ЧИ АМЕРИКАНСЬКУ

Волинь-нова

УКРАЇНСЬКА КУРЯТИНА СМАЧНІША ЗА БРАЗИЛЬСЬКУ ЧИ АМЕРИКАНСЬКУ

У Нововолинську вводять у дію новий забійний цех ТЗОВ «Птахокомплекс «Губин»...

У Нововолинську вводять у дію новий забійний цех ТЗОВ «Птахокомплекс «Губин»...

Іван ДЕНИСЮК



Як відомо, сільське господарство є однією з галузей, що показує зростання навіть у нинішніх складних умовах. Крім того, експорт сільгосппродукції дає чималу частку валютних надходжень у країну. Птахівництво – одна з найрозвиненіших галузей сільського господарства. Сьогодні на ринку дедалі менше імпортних «ніжок Буша». Навпаки, українську курятину вже постачають за кордон. І Волинь не відстає у цьому плані.
— Нині на ринку є профіцит продукції птахівництва. Виробникам доводиться боротися за споживача, якого цікавить ціна та якість. Хоча здешевлювати продукцію до безкінечності неможливо, бо є собівартість та фінансовий результат роботи підприємства. А от якість — домінуючий фактор для покупців на ринку курятини України. Тому ми прийняли рішення збільшити потужності — збудувати новий забійний цех із сучасним технологічним обладнанням. Це дасть змогу виробляти якіснішу продукцію, яка має попит не лише в Україні, а й у ЄС та на Близькому Сході, – переконаний заступник директора ТЗОВ «Птахокомплекс «Губин» Олег Паращук.
Щоб вийти на іноземні ринки, підприємство має відповідати певним вимогам. Для мусульманських країн діє система якості Халяль, для ЄС — ІSО. Власне з цією метою волинська фірма й побудувала новий забійний цех. Бо якщо для експорту курятини в Євросоюз необхідно дотримуватися певних ветеринарних правил, то продукти, дозволені для мусульманських країн, теж мають низку специфічних вимог.
— Українська курятина тільки потрапила в арабські країни. Під час переговорів представники Єгипту, Ємену та Іраку зазначили, що вона має інший смак, ніж американська чи бразильська. Тому Близький Схід і Середня Азія звернули увагу на ринок України, – каже Олег Іванович.
Будівництво цеху почали наприкінці 2012–го. А цього року у березні взялися за пусконалагоджувальні роботи.
— У чому їхня складність? Ніби ж усе нове — не повинно бути проблем. Проте працівники звикли до старих машин та робочих місць, іншої швидкості конвеєра. Тому найважче — це привчити персонал до нового обладнання, адаптувати до вищих темпів роботи забійного цеху, до особливостей лінії, до відповідних ветеринарних правил, – пояснює Олег Паращук. – Чим можна зацікавити людей? Адекватною зарплатою. Ми розробляємо нову систему оплати праці: від виробітку, з доплатою за якісні показники та за виконання плану. Враховуючи, що зросте навантаження, збільшуємо фонд оплати праці.
Середня зарплата на ТЗОВ «Птахокомплекс «Губин» перевищує 3,5 тисячі гривень (з відрахуваннями). Тепер заплановано підняти її до 4,2 — 4,3 тисячі. А після виходу забійного цеху на паспортну потужність (48 тисяч голів за зміну) працівники підприємства зароблятимуть ще більше. На ТЗОВ «Птахокомплекс «Губин» встановлено деякі додаткові винагороди. Так, є доплата за вислугу років (5, 10 або 15 відсотків) – залежно від стажу безперервної роботи на підприємстві. Робітничий персонал стимулюють ще й виплатою тринадцятої зарплати тим, хто протягом року працював без доган та зауважень. Окрім того, для працівників цеху передбачена часткова компенсація харчування: обідній комплекс вартістю 29 гривень обходиться їм лише у 10 гривень.
Нині тимчасово збільшили кількість персоналу у забійному цеху і планують ввести двозмінний режим, адже тривають пусконалагоджувальні роботи. Проте надалі все одно працюватимуть в одну зміну.
Загалом ТЗОВ «Птахокомплекс «Губин» — сучасне підприємство з найвищим рівнем усіх ланок виробничого ланцюга. Одним із важливих моментів забійного комплексу є утилізація відходів. У цеху обладнана система їхнього сепарування. Спочатку відділяють перо, потім тверді відходи, а решту в контейнерах доставляють на утилізаційні заводи Ковеля або Костополя. Вода із сепараторів потрапляє у флотаційну установку, де за допомогою реагентів відокремлюють нерозчинні частки, а тоді подають її в міські очисні споруди.
ТЗОВ «Птахокомплекс «Губин» – одне із найсучасніших агропідприємств краю. Нині, крім забійного цеху, завершують будівництво ферми в Холопичах Локачинського району на півмільйона голів. Нещодавно придбали камеру шокової заморозки, де продукцію охолоджують до мінус 36 градусів. Тож тушки швидко заморожуються, не обвітрюються і не втрачають якості при розморожуванні.
Курятину постачають не лише оптовим та дрібнооптовим клієнтам, а й у власну торгову мережу «М’ясна точка», де купувати її зручно і вигідно. n

ДОВІДКА  «ВОЛИНІ-НОВОЇ»

ТЗОВ «Птахокомплекс «Губин» у цифрах
- більш як 300 працівників (з них у забійному цеху — 150);
- 15 мільйонів гривень минулого року перераховано до бюджетів усіх рівнів;
- 60 тисяч гривень щомісяця спрямовують на АТО через волонтерський центр;
- 5 років безкоштовно надають продукцію терцентрам та будинкам милосердя;
- 9 областей споживають продукцію підприємства;
- 25 відсотків продукції цьогоріч планують експортувати;
- 48 тисяч голів – паспортна потужність забійного цеху.


На фото: Новий забійний цех «Птахокомплексу «Губин» дасть можливість постачати споживачам ще якіснішу продукцію.
Telegram Channel