Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

СПОВІДЬ ПОЕТА І КОМПОЗИТОРА

Уже багато літ творча і житейська дружба єднає відомих у нашому краї, талановитих людей — голову Волинської організації Національної Спілки письменників, поета Василя Гея та художнього керівника заслуженого ансамблю пісні і танцю України “Колос”, народного артиста України Олександра Огородника...

Уже багато літ творча і житейська дружба єднає відомих у нашому краї, талановитих людей — голову Волинської організації Національної Спілки письменників, поета Василя Гея та художнього керівника заслуженого ансамблю пісні і танцю України “Колос”, народного артиста України Олександра Огородника. У репертуарі цього прославленого колективу не одна пісня, народжена у їх співдружності. До того ж пісні Василя Гея та Олександра Огородника виконують і аматорські колективи області.
Щойно побачила світ збірка “І піснею хата багата”, до якої увійшли пісні виключно двох вищеназваних авторів. Це сімнадцять пісень, які є в репертуарі “Колоса”, а також це пісні взагалі для народних хорів та вокальних ансамблів. Книга побачила світ у видавництві “Надстир’я”, а видрукувана у Ковельській міській друкарні. Її тисяча примірників прислужиться багатьом шанувальникам пісенної творчості, аматорам, які, без сумніву, включать пісні двох талановитих волинян до своїх репертуарів.
До речі, це вже друга книга пісень, створених Олександром Огородником, але у першій авторами текстів, окрім Василя Гея, були й інші поети. В обласному театрі ляльок відбулася презентація нової збірки. Презентація оригінальна, не схожа на інші своєю самобутністю. Адже переважну кількість пісень, що увійшли до книги “І піснею хата багата”, емоційно, майстерно виконувала хорова група “Колоса” у супроводі свого оркестру під керівництвом художнього керівника ансамблю народного артиста України Олександра Огородника.
Ведучим цього пісенного свята був заслужений діяч мистецтв України, кращий директор театру нашої держави, котрий нещодавно виборов це високе і почесне звання, директор-художній керівник обласного театру ляльок Данило Поштарук. Він щиро і тепло говорив про “Колос”, наш волинський “Колос”, добре знаний і шанований у краї своїми піснями, танцями, хореографічними композиціями, “Колос”, яким захоплюються у світі. Наголосив він і на тому, що саме волинська земля народила двох обдарованих людей — Василя Гея та Олександра Огородника, які, об’єднавшись, створили такі пісні, що їм можуть по-доброму позаздрити за межами Волині.
Його виступ доповнив один із щирих друзів Олександра Огородника і ансамблю “Колос”, котрий не раз писав про цей творчий колектив, начальник обласного управління у справах преси та інформації Володимир Денисюк. Він наголошував на тому, що автори збірника — поет і композитор — як ніхто розуміють глибину народної творчості, утверджують наше національне багатство, вірою і правдою служать Україні, людям, мистецтву. Щиро привітав творців пісень, висловив упевненість, що видана книга прислужиться аматорам Волині, начальник обласного управління культури Володимир Лисюк. Він підкреслив, що пісні, котрі увійшли до збірника, пройшли своєрідну творчу апробацію у “Колосі” і засвідчили про їх високу художню цінність.
Дуже добре те, що з’являються такі книги, як “І піснею хата багата”, коли їх автори у розквіті сил і таланту. Це зазначали директор обласного музично-драматичного театру Богдан Береза, голова Національної спілки композиторів Волині Віктор Тиможинський, інші шанувальники творчості Василя Гея, Олександра Огородника, ансамблю “Колос”. Недарма ж його учасниця Ірина Підлісна з хвилюванням говорила про те, що для неї, як і для кожного, хто виступає в ансамблі, “Колос” став справді долею. І пісня “Колос” нашої долі” — це і про учасників ансамблю, і про людей, які плекають щедру хліборобську і мистецьку ниву.
Під час презентації книги особливо зворушливим був спів дуету у складі Олександра Огородника та багаторічного учасника “Колоса” Василя Юрчука. А коли на сцену вийшли і заспівали разом пісню “Слово про друзів” Олександр Огородник, Василь Гей, Данило Поштарук, Богдан Береза, справжні друзі по життю і творчості, з особливим хвилюванням їх спів слухали присутні у залі.
Із словами подяки за підтримку, допомогу у виданні книги, про щирі і теплі стосунки у спілкуванні між собою і з багатьма творчими людьми Волині, про чисті джерельні витоки народної творчості, які надихають їх на створення пісень, говорили з хвилюванням Олександр Огородник, Василь Гей. Шанувальники творчості вручили авторам книги “І піснею хата багата” квіти, а “Колос” дарував їм і всім присутнім пісні, у яких, як зазначав автор передмови книги Володимир Денисюк: “Мелодія і слово — наче сповідь”.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel