Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

У МУКАЧЕВОМУ ВИБОРЧІ ДІЛЬНИЦІ ГРОМИЛИ БИТАМИ

Погроми на виборчих дільницях, побиття народних депутатів, безпрецедентні порушення закону – цим супроводжувались у неділю повторні вибори міського голови міста Мукачеве...

Погроми на виборчих дільницях, побиття народних депутатів, численні неприкриті і безпрецедентні порушення закону – цим супроводжувались у неділю, 18 квітня, повторні вибори міського голови міста Мукачеве Закарпатської області. Багато аналітиків схильні вбачати у мукачівських подіях репетицію президентських виборів. Вибори на Закарпатті зробили Мукачеве відомим не лише на всю Україну, а й у світі.
У змаганні за крісло мера міста зіштовхнулись дві непримиренні політичні сили – Соціал-демократична партія (об’єднана), чиї представники займають ключові керівні позиції в регіоні, і “Наша Україна”. Як оголосив о третій годині в ніч на понеділок тервиборчком, переміг на виборах представник СДПУ (о) Ернест Нусер. Це стало справжнім сюрпризом для “Нашої України”, яка у той час вже святкувала перемогу свого кандидата Віктора Балоги. Адже у розпорядженні блоку були протоколи виборчих комісій 35 з 36 виборчих дільниць і за результатами підрахунку голосів по цих протоколах переконливу перемогу з різницею у п’ять з половиною тисяч голосів здобував кандидат від нашоукраїнців. Балога, за підрахунками НУ, набрав 19 тисяч голосів, а Нусер – 13,5 тисячі. Представники “Нашої України” підкреслюють, що протоколи дільничних виборчих комісій справжні і завірені “мокрими печатками”. До того ж, перемогу Віктора Балоги, про яку заявив блок, підтверджують і результати екзит-полу (опитування при виході з дільниці). Так, за даними екзит-полу, Віктор Балога набрав 62,4 відсотка голосів виборців, а Ернест Нусер - 29,99 відсотка. Однак виборчком оголосив, що перемогу здобув Ернест Нусер, випередивши Балогу на… 5 тисяч голосів. При цьому комісія не вивісила для ознайомлення протоколи про результати виборів, як передбачено законом.
Після оголошення результатів, група народних депутатів, серед яких Безсмертний, Стецьків, Павленко, Олійник та інші, зробила спробу потрапити у приміщення тервиборчкому, щоб одержати копію протоколу. Однак депутатів зустріли екіпіровані правоохоронці, які сильно побили депутатів, і викинули – в буквальному значенні слова – з приміщення. Ще раніше протягом дня з виборчих дільниць надходили повідомлення про міцних бритоголових хлопців, які застосовували фізичну силу до спостерігачів. А після закриття дільниць для підрахунку бюлетенів “бритоголові” (іноді в кількості до 50 (!) осіб) почали атакувати окремі дільниці. А в тих, де вдалося прорватися, вчиняли дебош – били скло, перевертали меблі, “полювали” за бюлетенями.
Учора до Мукачевого вирушила комісія Верховної Ради на чолі з віце-спікером Олександром Зінченком, яка вивчить ситуацію, що склалася навколо виборів міського голови. Лідер “Нашої України” Віктор Ющенко заявив, що відбулася фальсифікація виборів. А Юлія Тимошенко “безпосереднім організатором та ініціатором мукачівського свавілля” назвала лідера СДПУ(о), керівника Адміністрації Президента Віктора Медведчука і зажадала від Президента його звільнення. “Наша Україна” і БЮТ вимагають звільнення з посад міністра внутрішніх справ України Білоконя, керівників управлінь МВС у Закарпатській області та місті Мукачевому, які не запобігли бандитським нападам на виборчі дільниці.
Telegram Channel