Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ЧИ ЛЮБОВ МИНУЛА, ЧИ ХВОРОБА ВИННА?

Які причини проблем у ліжку у подружжя "зі стажем"?

-Прочитала у “Волині” статтю “Єва Адама не гризла” про те, що треба берегти чоловіків, бо в них є багато своїх чоловічих хвороб. Але скажіть, як чоловіка переконати, щоб він пішов і обстежився? Звідки знати, чи то любов пройшла, чи хвороба винна? Було б добре, якби у газеті надрукували роз’яснення фахівця, як можна розпізнати простатит чи, наприклад, клімакс у чоловіків, — зателефонувала до редакції одна з наших читачок.
За консультацією ми звернулися до лікаря-андролога, кандидата медичних наук Володимира Гринчука.
— У чоловіків зрілого віку часто зустрічаються запальні процеси органів статевої сфери, — сказав Володимир Олександрович. — До тридцяти відсотків їх припадає на захворювання передміхурової залози, так звані простатити. Це — у пацієнтів до сорока років, у старших хвороба зустрічається ще частіше. Переважно хворіють чоловіки, у яких сидяча робота: водії автомашин, ті, хто займається розумовою працею, трудиться на механізмах з вираженою вібрацією. Більше ризикують особи, які ведуть безладне статеве життя, зловживають спиртним, нехтують правилами особистої гігієни.
Першими ознаками захворювання є біль внизу живота, в пахах і крижах. Нерідко турбує свербіння, підвищена пітливість, відчуття болю і холоду в промежині. Хронічний перебіг хвороби супроводжується роздратуванням, слабкістю, зниженням працездатності, порушенням сну, страждає чоловіча спроможність.
Нерідко захворювання передміхурової залози маскується під радикуліт, розлади сечового міхура, кишківника. Не так давно до нас звернувся пацієнт, сільський механізатор, зі скаргами на біль у попереку, в суглобах. На перші прояви порушень в інтимній сфері він не звернув уваги, а тривалий час за порадою знайомих лікувався від радикуліту. Тільки коли опухли суглоби, кожен рух став викликати нестерпний біль, він звернувся за медичною допомогою. Було діагностовано запущену форму простатиту. Довелось тривалий час лікуватись у стаціонарі. Так чоловік розплачувався за те, що в холодну пору не носив теплої білизни, мав багато нелікованих каріозних зубів, палив, зловживав спиртним.
У чоловіків, яким минуло 45 років, можуть виникнути вікові порушення в ряді ендокринних залоз, що призводить до появи ознак клімаксу. Людина стає дратівливою, безпричинно конфліктує. Іноді знижується працездатність, погіршується пам’ять, турбує головний біль, порушення сну. Декого непокоїть ниючий, а іноді й гострий біль у ділянці серця, який різко посилюється при фізичному навантаженні. Серцево-судинні розлади супроводжуються раптовими припливами жару.
Клімактеричний період у чоловіків може тривати від одного до п’яти років. Його перебіг у значній мірі залежить від типу нервової системи, стану здоров’я. Клімакс — не хвороба і не вимагає лікувальних заходів, але у 10-15 відсотків чоловіків він супроводжується настільки вираженими розладами, що вони змушені звертатись до лікаря.
Кожному чоловікові, якому виповнилося 35-40 і більше років, необхідно хоча б раз на рік проходити медичне обстеження, щоб вчасно виявити захворювання органів статевої сфери. У цьому допоможуть лікарі-урологи, які ведуть прийом у районних, міських поліклініках. У Луцьку працює “Служба чоловічого здоров’я”, де можна одержати висококваліфіковану допомогу, за адресою: проспект Відродження, 7.
Telegram Channel