Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ПІЛЬГИ ’ЗАБУЖАНАМ’

Майже чотири тисячі волинян, які були переселені до нашого краю із-за Бугу, вже отримали статус учасників війни.

Майже чотири тисячі волинян, які були переселені до нашого краю із-за Бугу, вже отримали статус учасників війни. Але до редакції продовжують надходити листи із запитаннями, як набути цього статусу і на які пільги можуть претендувати переселенці. Тож відповісти на ці запитання ми попросили заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Петра Кліша.
— Згідно із Законом “Про внесення змін до статті 9 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” передбачено встановлення статусу учасника війни особам, які після 9 вересня 1944 року були переселені на територію України з інших країн. До речі, відтепер не треба підтверджувати у суді факт роботи в тилу у період війни,— сказав Петро Аристархович. — Статус учасника війни надається за фактом переселення, незалежно від дати народження та без обмеження дати переселення на територію України. Тобто, всі, хто на час переселення народився, відтепер можуть набути цього статусу.
Що потрібно для оформлення статусу учасника війни? Слід подати заяву, а якщо зберігся евакуаційний лист, то і його. Коли ж він втрачений, можна представити довідку з архіву про те, що людина була переселена. Потрібна й копія паспорта. Адже переселенців відразу вносять у Єдиний державний реєстр пільговиків. Нагадаю, що статус учасника війни встановлюють управління праці та соціального захисту населення за місцем перебування громадян на пенсійному обліку. Якщо переселенець представить необхідні документи, йому буде встановлено статус учасника війни. А це означає, що він матиме право на пільги, передбачені діючим законодавством даній категорії громадян, і надбавку до пенсії в розмірі 9 гривень 96 копійок.
— Петре Аристарховичу, будь ласка, трохи зупиніться на пільгах, які матимуть переселенці.
— Статус учасника війни дає право на 50-відсоткову знижку вартості палива (в тому числі й рідкого), а також плати за користування житлом у межах норм, передбачених законодавством. Таку ж знижку матимуть за користування комунальними послугами (газ, електроенергія, інші види послуг) у межах середніх норм споживання. А для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, за користування газом встановлена знижка в подвійному розмірі середніх норм споживання на займану площу чи садибу. Переселенці, які набули статусу учасника війни, мають право на безплатний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом у сільській місцевості, залізничним приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області. А раз на рік — за половину вартості — і в міжміському транспорті. Для них встановлено й ряд інших пільг.
Євгенія СОМОВА.
Telegram Channel