Курси НБУ $ 39.57 € 42.16

ЗАТРИМАНО ’ЧОРНИХ АРХЕОЛОГІВ’

“Чорних археологів”, тобто тих, які незаконно проводили розкопки, затримали працівники Горохівського райвідділу внутрішніх справ на березі річки Гнила Липа, поблизу сіл Борочичі та Борисковичі Горохівського району...

“Чорних археологів”, тобто тих, які незаконно проводили розкопки, затримали працівники Горохівського райвідділу внутрішніх справ на березі річки Гнила Липа, поблизу сіл Борочичі та Борисковичі Горохівського району. Ними виявились батько і син, які приїхали на Волинь в пошуках предметів старовини із причорноморського міста Миколаєва. Незнайомців було прийнято спочатку за рибалок-браконьєрів, і на те, що зупинились вони поряд із залишками древнього поселення, уваги ніхто не звернув. Але виявилося, що на оснащенні у “рибалок” — металошукач, штикові та саперні лопати, деякі інші специфічні інструменти. Окрім цього — географічні карти ряду областей України з точно позначеними на них місцями, котрі можуть бути багатими на археологічні знахідки.
Як розповів слідчий райвідділу внутрішніх справ лейтенант міліції Михайло Кравчук, здобиччю “чорних археологів”, яку виявлено у їхній автомашині, стало 135 предметів різних історичних періодів, починаючи від часів Римської імперії і закінчуючи роками Другої світової війни. Втім, цінність вилученої “колекції” визначать експерти-науковці. Знайомство ж із записами, які робили “чорні археологи” у спеціальному зошиті, спонукало до висновку, що відпрацьовували вони і Полтавську, Сумську та Черкаську області. Тим часом від начальника РВ ВС підполковника міліції Ігоря Богоноса довелось почути: такого досконалого металошукача, яким користувалися “гості”, горохівські міліціонери в своєму оснащенні не мають.
Петро БОЯРЧУК.
Telegram Channel