Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ПОЛЯКИ ПЕРЕДАЮТЬ НАМ ’ЄВРОПЕЙСЬКУ ЕСТАФЕТУ’

Незвично відбувалося святкування Першого травня на міжнародному прикордонному автопереході “Ягодин—Дорогуськ”...

Незвично відбувалося святкування Першого травня на міжнародному прикордонному автопереході “Ягодин—Дорогуськ”. Воно відзначалося як День солідарності з новими членами Європейського Союзу. Ініціювала цей неординарний захід українська народна партія. З її ініціативи було організовано всеукраїнську акцію “Кордони ЄС — на східні кордони України”.
З хлібом-сіллю, квітами й народними піснями українці зустрічали делегацію з сусідньої країни, яку очолили посли польського сейму Ельжбета Крук і Марек Кухчинський. Разом з ними прибули директор Єврорегіону “Буг” Януш Ковальчик, секретар Люблінського відділення Спілки українців у Польщі Ірена Ковальчик-Шостак. Гостей сердечно вітали на українській землі народні депутати України, члени фракції ВР “Наша Україна” Іван Заєць, Борис Загрева, народні депутати минулих скликань Валерій Діброва, Михайло Ратушний, дипломат Богдан Соколовський, депутати обласної, районних, міських рад Волині.
Святкуючи в прикордонних областях День солідарності з новими членами Євросоюзу, Українська народна партія на регіональному, а не лише на загальнонаціональному рівні засвідчує прихильність до євроінтеграційного курсу України,— у своєму виступі підкреслив Борис Загрева.
Пані Ельжбета Крук нагадала, що 1 Травня віднині стане важливою датою в історії об’єднаної Європи. Цього дня членами ЄС, окрім Польщі, стали ще дев’-ять країн, у тому числі колишні радянські республіки Латвія, Литва, Естонія. Але шлях до цього порога для поляків був довгим. Пані Крук підкреслила, що Європа не закінчується на прикордонному Західному Бузі...
У своєму виступі Марек Кухчинський сказав, що Польща йшла до ЄС 15 років. Вона була послідовною у своїй політиці щодо вступу в європейські й міжнародні інституції. Завершив виступ словами: “Дай Боже бачити Україну в складі ЄС через десять років!”.
Щодо термінів вступу нашої країни в ЄС, то народний депутат України, перший заступник голови УНП Іван Заєць теж намагався бути конкретним: “Думаю, це трапиться в 2010 році”...
— З 1989 року ми співпрацюємо з поляками. Наші землі, вважай, лежать поруч. Ми мусили б йти разом в ЄС, та стоїмо на місці... Кордон між нашими країнами нехай буде символічним. Нам не потрібно нових “завіс” між народами,— сказав голова сільгосп-підприємства “П’ятидні” Володимир-Волинського району народний депутат України минулого скликання Валерій Діброва.
Польська делегація передала українській символічного прикордонного “стовпа Євросоюзу”. Разом з прапором Європейського союзу його буде відправлено від західного кордону до найсхіднішої точки прикордоння України — Луганської області. Тому такими бурхливими оплесками учасники акції зустріли повідомлення Михайла Ратушного, що зателефонував мер Луганська і просить терміново відправити йому “стовпа Євросоюзу”, аби його можна було негайно встановити на кордоні з Російською Федерацією...
Опісля в готелі “Ягодин” відбулася прес-конференція парламентаріїв двох країн для журналістів.
Олександр ХОМЕНЧУК.
Telegram Channel