Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ПІСНЯ НА ЖАЙВОРОНОВИХ КРИЛАХ

Воістину жайворонки з Горохівщини принесли на своїх крилах весну і пісні до Луцька, до обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка, де проходив звіт аматорів сцени району...

Воістину жайворонки з Горохівщини принесли на своїх крилах весну і пісні до Луцька, до обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка, де проходив звіт аматорів сцени району. Тільки Галина Гаць із Шклиня створила 150 жайворонків з тіста. Їх же привезли й інші господині цього хліборобського краю. Тож понесли лучани додому жайворонки і свято в душі від зустрічі з обдарованими людьми.
І світле та гарне враження від багатої на творчість народних майстрів виставки. Чого тільки варті вишивки самобутньої майстрині Тамари Домбровської! Твори її експонувалися на 10-и районних, обласних, всеукраїнських виставках. Вишивки майстрині нікого не лишили байдужим і на нинішній виставці — такій розмаїтій і щедрій. Тут справжні картини із засушених квітів, ікебани, художні полотна і мініатюри, вироби з дерева та й багато інших творів народних умільців.
Музичні позивні кличуть до залу, де розпочинається творчий звіт під девізом: “Життя — то пісня сонцекрила, життя — то вічний дух борні”, присвячений 60-річчю визволення України від фашистських загарбників. Привітали аматорів сцени, побажали їм успіхів у праці і творчості заступник голови облдержадміністрації Степан Родич, керуючий справами обласної ради Володимир Навроцький. Голова райдержадміністрації Юрій Горбенко розповів про досягнення району в економіці, культурі, зазначив, що у творчому звіті бере участь понад 500 аматорів.
Творчий звіт розпочався з демонстрації хвилюючої кінорозповіді про святкування Дня Перемоги на Холмі слави у Горохові, на плитах якого викарбувані імена 3 тисяч полеглих героїв. Звучали пісні про героїчне і незабутнє у виконанні жіночого і чоловічого тріо, мелодії духового оркестру “Тих днів не змовкне слава”.
Виступали перед лучанами добре знані і шановані творчі колективи — народна аматорська чоловіча капела, народна капела бандуристів, зразковий гурт-студія “Кобзарик”. Співучі педагоги об’єдналися в ансамблі пісні і танцю “Освітянка”, а юних горохівчан покликав до себе хор духовного співу, що вже встиг стати зразковим, “Щедрик”. Привертає увагу слухачів народний камерний хор “Дзвони”.
В концерті-звіті задавали тон творчі колективи районного народного дому “Просвіта”, музичної школи — колективи дорослих і дитячих аматорів сцени. Виступали самодіяльні артисти з сіл Угринів, Стрільче, Сенкевичівка, Підбереззя, з районного Будинку школяра та ансамбль такого ж школярського закладу з Берестечка. Скобелка має ансамбль циган “Лолецвето”, який з успіхом виступив на обласній сцені. У фольклорній композиції “По Великодню” об’єдналися фольклористи з сіл Смолява, Жабче, Шклинь, Стрільче, Перемиль.
Вокально-хореографічна композиція “У нас на Волині”, виконана з хором “Хлібодар”, наблизила закінчення концерту, у фіналі якого всі учасники співали пісню незабутнього музиканта, композитора, хормейстера, поета Степана Кривенького “Чого ти хочеш, Україно?”.
По закінченню концерту на сцену винесли корзини з квітами від голів облдержадміністрації і обласної ради — Анатолія Француза і Василя Дмитрука.
Ольга КАЛИНОВСЬКА.
Telegram Channel