Курси НБУ $ 39.78 € 42.31

СВЯТО ІЗ СИВИНОЮ НА СКРОНЯХ

Шикуванням підрозділів Луцького гарнізону і зачитуванням наказу міністра оборони України Євгена Марчука розпочалися урочистості 9 Травня в Луцьку...

Шикуванням підрозділів Луцького гарнізону і зачитуванням наказу міністра оборони України Євгена Марчука розпочалися урочистості 9 Травня в Луцьку. Колона, в якій мирно сусідили державні синьо-жовті, бойові прапори військових частин воєнних часів і червоні – комуністів та неіснуючого СРСР, вирушила від Театрального майдану до меморіалу Вічної слави.
– Війна пройшла залізним плугом через кожну українську родину, через кожне серце, кожну долю і кожне життя,— образно зазначив, відкриваючи мітинг-реквієм, міський голова Луцька Антон Кривицький. — Вона у нашій пам’яті. Ця пам’ять непідвладна часу, вона вічна. В наших душах і серцях гордість і радість сьогодні наполовину з святою скорботою. Народ України послав у діючу армію понад 6 мільйонів чоловік, половина з них не повернулися з кривавих полів війни, а ще половина з тих, що повернулися, стали інвалідами. На фронтах, у тилу, на примусових роботах у фашистській Німеччині Україна втратила понад 7 мільйонів своїх громадян.
Міський голова Луцька побажав ветеранам війни міцного здоров’я, довгих років життя, любові й поваги рідних, достатку і благополуччя в їх родинах. Антон Федорович поздоровив матерів і бабусь, які також вистояли в цій війні, збудували нашу державу, а тепер будують незалежну державу — з Днем Матері, який цього року співпав із Днем Перемоги.
Від імені обласної держадміністрації і обласної ради ветеранів, всіх присутніх привітав голова облдержадміністрації Анатолій Француз.
— Сьогодні на цьому священному місці ми схиляємо у шані перед своїми батьками і дідами, живими і полеглими, перед усіма учасниками Великої Вітчизняної війни голови,— сказав він, зокрема. — Ніколи не забуваємо той неоплатний борг, який приніс нам щастя Великої Перемоги. Нехай вічною буде слава воїна, вічною буде шана тим, хто загинув у боях за нашу рідну землю.
Голова облдержадміністрації відзначив великий подвиг всіх, хто працював на Перемогу, здобував її на фронті і в тилу, виявляв великі напруження і жертовність на заводах, полях і фермах.
— А чи вистояла б держава без жінок-великомучениць,— зазначив виступаючий,— які несли тяжкий хрест непосильної праці, жертовної молодості? Вклонімося доземно солдатським матерям, які, напружуючи всі сили, працювали, виховували дітей і онуків. Свобода України дорого оплачена її народом. А тому нам треба пам’ятати кожну краплю крові, кожну сльозу, кожну знівечену долю.
Спогадом про найбільшу з воєн, про її перебіг, героїзм у захисті Батьківщини був пройнятий виступ ветерана війни, який в числі інших 900 днів і ночей захищав Ленінград, Миколи Мінька.
— Такої страхітливої, кривавої, виснажливої, руйнівної, як була Велика Вітчизняна війна, історія людства не знала,— сказав він, зокрема. — Народи світу відзначали хоробрість, мужність радянських воїнів.
Виступаючий назвав свято Перемоги дійсно всенародним, найрадіснішим, найсвітлішим святом, і одночасно святом із сивиною на скронях і з сльозами на очах.
Привітання ветеранам війни від воїнів сучасної української армії передав військовослужбовець майор Леонід Попов. Вірші, присвячені ветеранам, їх воєнному подвигу, прочитали наймолодші з присутніх — вихованці дитячого дошкільного закладу № 16. Пам’ять всіх, хто не повернувся з війни, присутні вшанували хвилиною мовчання. До центрального обеліска, могил і стел лягли вінки і живі квіти. Урочистим маршем пройшли воїни Луцького гарнізону.
Потім урочисту молитву за всіх убієнних, полеглих на полях битв відправили митрополит Луцький і Волинський УПЦ Московського патріархату Ніфонт з духовенством. Владика Ніфонт, а також ветеран війни, ректор Волинської духовної семінарії отець Петро Влодек виголосили проникливі слова проповідей про пам’ять щодо тих, хто воював і не повернувся з війни.
Свято Перемоги того дня тривало в парках, у міському домі “Просвіта”, будинках культури, на майданах і вулицях обласного центру. Пісні й мелодії воєнних літ дарували лучанам професійні й самодіяльні митці, духові оркестри, ветеранські хори. Закінчилися урочистості святковим феєрверком. Урочисто відзначили День Перемоги і в інших містах і селах області.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel