Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ЗБЕРІГАТИ ВІЧНО!

Символічно, що одним із перших дарунків, які отримав Волинський краєзнавчий музей з нагоди свого 75-річчя та Міжнародного дня музеїв, була чималенька папка із написом “Зберігати вічно”...

Символічно, що одним із перших дарунків, які отримав Волинський краєзнавчий музей з нагоди свого 75-річчя та Міжнародного дня музеїв, була чималенька папка із написом “Зберігати вічно”, вручена директорові музею Анатолію Силюку директором Державного архіву Волинської області Володимиром Гикою. Хто-хто, а ці люди добре знають ціну, а частенько — безцінність кожного експоната, який промовляє до нащадків голосом минулого. Бо глибоко помиляється той, хто вважає, що музей — то зібрання старих речей, які припали порохом. Воно б, можливо, так і було, коли б не справжні сподвижники, ентузіасти музейної справи, котрі, попри мізерну платню, все своє життя присвятили збереженню й вивченню нашої історії, прилученню нас до її скарбів. Я не знаю, чи знайдеться ще один такий музей в Україні, який би зміг конкурувати з Волинським краєзнавчим за кількістю й глибиною найрізноманітніших виставок, наукових конференцій, пошукових експедицій. А це — величезна, наполеглива робота всього колективу, де молоді навчаються у таких ентузіастів, як Тетяна Андрєєва, чий музейний стаж роботи сягнув уже... піввіку, це ветерани музею Рима Кашевська, Олекса Ошуркевич, головний хранитель Наталія Пушкар, заступник директора з наукової роботи Євгенія Ковальчук, завідувач Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Комзюк, завідувач музею Волинської ікони Тетяна Єлісєєва, завідувач Художнього музею Зоя Навроцька та інші співробітники, чиєю працею примножуються скарби найбільшого й найдавнішого з нині діючих музеїв нашого краю.
Він був відкритий 16 червня 1929 року з ініціативи Волинського товариства краєзнавства та опіки над пам’ятками минулого, а в 1940 році реорганізований в обласний історико-краєзнавчий музей.
У роки Другої світової війни колекція музею зазнала значних втрат, однак вони могли б бути ще більшими, коли б тодішній директор музею Анатолій Дублянський не здогадався опечатати приміщення “солідною” печаткою ХVІІ століття: зображений на ній орел відлякував німецьких вояків, застерігав від мародерства.
Одразу ж після визволення музей відновив свою роботу, а 17 серпня 1985 року експозицію було відкрито в новому приміщенні в центрі Луцька, де її щорічно відвідують понад сто тисяч чоловік. А подивитися тут є що. На сьогодні фонди музею налічують понад 125 тисяч експонатів, які репрезентують природу, історію, етнографію, мистецтво краю.
Тож не дивно, що на ІІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію “Волинський музей. Історія і сучасність”, присвячену його 75-річчю та 55-річчю Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, з’їхалися дослідники, які представляють наукові заклади та реставраційні центри України й Польщі. Це понад сто учасників із Києва, Львова, Рівного, Хмельницького, Острога, Чернівців, Кременця, Любомля, Замостя. Видано й науковий збірник матеріалів конференції, який нараховує 400 сторінок.
З нагоди ювілею відбулася урочиста академія, під час якої колектив музею сердечно вітали представники облдержадміністрації, духовенства, гості, численні шанувальники. А музейники подарували глядачам незабутні виставки із фондів: “Старі та нові колекції”, “Дарунки для музею — знак довіри”.
Серед нових колекцій, котрі експонуються вперше, — археологічні знахідки з Ольвії і Херсонесу; поштові листівки початку 20-их років ХХ століття, серед яких — актори німого кіно: Віра Холодна, Галина Лисенко, Юлія Солнцева. Монетарна система незалежної України представлена випусками ювілейних і пам’ятних монет. Вперше експонуються філателістичні матеріали, в тому числі й дарунки з діаспори.
Своєрідним знаком довіри до музею є передача на постійне зберігання матеріалів художника Ніла Хасевича (СБУ, 1992 р.) митрополита Полікарпа (Сікорського), церковна діяльність якого пов’язана з Луцьком (парафія святого Симона, Париж). Багаторічне листування директора музею Анатолія Силюка спонукало його попередника, а згодом — митрополита УАПЦ в Західно-Європейській єпархії (м. Ульм, Німеччина) Анатолія Дублянського до передачі музеєві частини власного архіву та бібліотеки. Щедрими є дари митрополита Луцького і Волинського УПЦ Ніфонта, архієпископа Рівненського і Острозького УПЦ Варфоломія. А нещодавно фонди музею поповнилися матеріалами митрополита Луцького і Волинського УПЦ Київського патріархату Якова, який недавно спочив у Бозі. Його облачення, документи, фото, нагороди також експонуються вперше.
Довірою до музею продиктовані й дарунки від родини Скоропадських та Галі Мельник-Калужинської із Великобританії.
Загалом на виставці допитливий глядач має змогу побачити понад 400 музейних предметів, більшість із яких експонується вперше. Тож музей навіть у дні свого ювілею не лише приймає дарунки, а й щедро дарує їх нам, даючи змогу насолоджуватися незабутніми хвилинами спілкування з минувшиною.
Валентина ШТИНЬКО.
Telegram Channel