Курси НБУ $ 41.10 € 44.63

БИЧОК І СЕЛФІ

Невідповідності у житті так багато, що нерідко її вже й не помічаємо. Вона буває глобальна, як-от українські пенсіонери, що скромно купують по три яблука й кілограм картоплі на тиждень і над усе бояться захворіти, та їхні закордонні ровесники, які на свою пенсію можуть відпочивати на сонячній Мадейрі...

Невідповідності у житті так багато, що нерідко її вже й не помічаємо. Вона буває глобальна, як-от українські пенсіонери, що скромно купують по три яблука й кілограм картоплі на тиждень і над усе бояться захворіти, та їхні закордонні ровесники, які на свою пенсію можуть відпочивати на сонячній Мадейрі... Або кредити на купівлю житла у нас і в Європі, або організація освіти, починаючи з дошкільної і закінчуючи університетом…

Інна ПІЛЮК,
інженер прес-центру
ПАТ «Волиньобленерго»


Але остання невідповідність, яка здивувала і засмутила, — проста й буденна. Чоловік із Любешівського району два роки відгодовує бичка. Планує вторгувати за нього чималу суму. За виручені гроші має перекрити дах на хаті і добудувати частину літньої кухні. Зважаючи на глобальні плани, кормить рогатого щедро. Зерна, дякувати Богу, вистачило свого, сіно він відчайдушно косить на заболочених любешівських луках. Хто не бачив, як це — косити ледь не на болоті і виносити траву сушитися на височину, навряд чи оцінить вартість хоча б однієї підводи такого корму.
Зрештою, бик проданий. Вторгував чоловік майже десять тисяч гривень. Через тиждень планує купувати будматеріали.
У Луцьку живе його племінниця–восьмикласниця. Вона хоче сучасний телефон. У мріях дівчини і дядька є одне спільне — ціна. І ота разюча невідповідність, яка мене зачепила, — навіть не у тому, що такі різні речі коштують однаково. І не в тому, які несхожі мрії цих людей. Зрештою, п’ятдесятилітній чоловік і чотирнадцятирічна школярка не повинні хотіти одного. Невідповідність — ось у чому.
Мій діалог із племінницею:
— Для чого тобі такий дорогий телефон?
— Буду фотографуватися.
— А куди ці фотографії використовуватимеш?
— Виставлятиму в «Контакти», «Однокласники». У мене їх там вже більше чотирьох тисяч.
— Ти їх дивишся?
— Ні.
— А хтось дивиться?
— Не знаю.
— Що на тих фото?
— От іду в школу — сфотографувала себе. Вертаюся додому — нова фотка. А ти не робиш селфі?
Ні, я селфі не роблю. І дядько Микола не робить, та й слова цього, мабуть, не знає. Він скоро перекриє хату — і в ній буде затишно й безпечно. Добудує літню кухню — і жінка готуватиме у просторій кімнаті. А що змінять у житті дівчини чотири тисячі, а може вже й удвічі більше, однотипних фото? Хотілося б вірити, що сформують талановитого фотографа. Ми майже сусіди, тож матиму шанс спостерігати за її кар’єрою. У такому разі не шкода буде і в рази більших затрачених сум.
Telegram Channel