Курси НБУ $ 39.00 € 42.16

НА МАКОВЕЯ ОСВЯЧУЮТЬ ЛІКАРСЬКІ ТРАВИ ТА КОЛОССЯ

Луцькі вулиці та базари заполонили продавці обрядових букетиків. Крамарі навперебій пропонують перехожим придбати «маковійчики» – пучечки лікарських трав та збіжжя.

Луцькі вулиці та базари заполонили продавці обрядових букетиків. Крамарі навперебій пропонують перехожим придбати «маковійчики» – пучечки лікарських трав та збіжжя. Кожен букетик має різний склад і ціну – від 8 до 15 гривень. Продавці попереджають, що в неділю, 14 серпня, усі вони подорожчають як мінімум удвічі.
Але хто не лінується, може зробити «маковійчик» власноруч. Які трави освячували на Маковея наші предки, розповідає волинянка Олександра КОНДРАТОВИЧ,  український етнолог, педагог, краєзнавець (на фото)...

Оксана КУЦИК



-У «маковійчик» передусім кладуть рослини-обереги. Обов’язково маківки, колоски зернових – пшениці, жита, вівса. Також лікарські квіти: звіробій, кривавник, полин, пижмо, чорнобривці. Дехто прикрашає пучечки кетягами калини. Якщо до Маковея господар завершував жнива, у родині плели з найкращих колосків вінки, які освячували разом із квітами. Зерном із цих вінків навесні засівали ниву.
У селах Камінь–Каширщини, зокрема Клітицьку і Качині, ще окремо освячували пучки колосся. У Кримному і Брониці з добірних колосків складали пучки і зв’язували у хрестики. Це була свого роду подяка Богу за врожай.
Також поліщуки робили своєрідний дідух – невеличкий снопик. Коли господар молотив зерно, відбирав найміцніші стебла з колосками. Знизу їх рівняли і вкорочували. Дуже берегли, щоб не погризли миші. На Свят–вечір вносили у хату і тримали на покуті аж до Водохреща. Опісля витереблювали зерно і засівали ним ниву на новий врожай.
Якщо з певних причин жнива затягувалися і закінчувалися на Спаса, то снопи і вінки несли освячувати 19 серпня. Коли їх плели, примовляли: «Сива борода, Святий Спас, дожали житечко в добрий час».
Telegram Channel