Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ДЗВІНКІ ГОЛОСИ З МАНЕВИЧ

Лучан на свято Трійці у фойє обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка зустрічало багатобарвне розмаїття виробів народних умільців, пісні фольклорних гуртів...

Лучан на свято Трійці у фойє обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка зустрічало багатобарвне розмаїття виробів народних умільців, пісні фольклорних гуртів. Виставка була багатою і цікавою. Щемно озивалося в душі розсипане татар-зілля, клечання, яким заквітчують люди оселі на Трійцю. Маневичанам пощастило виступати із творчим звітом саме на цей великий християнський празник.
З цим святом привітали присутніх, аматорам побажали успішного виступу на сцені заступник голови облдержадміністрації Степан Родич та заступник голови облради Василь Струк. Голова Маневицької райдержадміністрації Леонтій Кричкевич розповів присутнім про трудові і творчі здобутки району, подарував представникам обласної влади сувенір. Голова районної ради Євген Бубнюк щире слово мовив про працелюбних, відданих пісні, музиці жителів району і вручив представникам оргкомітету по проведенню оглядів вишитий рушник.
Сценкою, відтвореною народною концертно-художньою бригадою Колківського Будинку культури “На привалі”, розпочали концерт-звіт аматорські колективи району. За якусь мить наперед виходять під оплески залу ветерани з бойовими нагородами — і полилася у їх виконанні пісня “Ветерани”, якою вони вшанували всіх, хто визволяв Україну від німецько-фашистських загарбників. Пісенну естафету підхопив народний ансамбль народної пісні “Джерела”, яким керує начальник районного відділу культури Василь Дарчук. До речі, він керує ще одним самобутнім аматорським колективом — чудовим чоловічим вокальним ансамблем, в якому об’єдналися дзвінкоголосі керівники різних галузей району.
З успіхом виступали на головній сцені Луцька академічні хорова капела вчителів та хорова капела районного Будинку культури “Мрія”, хор “Благовіст” з Колок. Маневичани залучили до виступу з хором уродженця Старого Чорторийська, протидиякона Луцького Свято-Троїцького собору, що має прекрасний голос, Миколу Коця. Виступала і була дуже тепло прийнята нинішня студентка Інституту мистецтв Волинського університету імені Лесі Українки маневичанка, переможець Всеукраїнських конкурсів, володарка першої премії фестивалю “На хвилях Світязя” Галина Конах.
Славиться Колківський народний театр з його незмінним керівником заслуженим працівником культури Петром Мосійчуком. Тож на концерті його учасники показали уривок з вистави “Назар Стодоля”. А один з учасників театру Ігор Гончарук майстерно прочитав уривок з поеми Т.Шевченка “І мертвим, і живим...”
Колківська школа-ліцей була представлена дитячим вокальним ансамблем, учасниками духового оркестру, що грали разом із своїми ровесниками із Колківської музичної школи та своєрідним віртуозом-соловейком Михайлом Анісімовим. У так званому дитячому блоці концерту присутні мали приємність зустрітися з солісткою Тетянкою Радчук з райцентру та танцюристами з Маневицької школи-гімназії №2. Виступали на святі бандуристи та інструментальний ансамбль музичної школи, танцюристи з Колок та відоме далеко за межами Маневич вокальне тріо “Троянда” районного Будинку культури.
Коли ж на сцену виходили з піснями один за одним фольклорні колективи з сіл Комарове, Тельчі, Троянівка, Городоцького лісгоспу, селища Маневичі з дійством “Ой, зів’ю вінки та на всі святки”, гадаю, всі присутні в залі на якийсь час повернулися в минуле, у дитинство, у таке гарне свято Трійці. Скільки у тих мелодіях, у тому народному дійстві світла, радості, душевності, що мимоволі виступали сльози! І дуже добре, що старші за віком вчать тих мелодій, народних обрядів своїх дітей, внуків і навіть правнуків.
Хотілося б відзначити високу сценічну культуру аматорів, гарні костюми різних колективів. Знаю, що у селах Маневицького району є дзвінкоголосі співаки. Чомусь організатори концерту лише фольклорні колективи з кількох сіл залучили до концерту. Решта номерів звітної програми представляли Маневичі та ще Колки.
Завершився звіт піснею “Одна єдина Україна”, яку співали всі учасники, а присутні у залі стоячи аплодували.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel