Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ЯК ПРОГНАТИ ШКІДНИКІВ З ГРЯДКИ

У червні овочеві культури «атакують» різноманітні шкідники. Як відігнати їх?

У цибулі чимало шкідників, серед яких найпоширеніший — цибулева муха. З’являються ці 6—8-міліметрові комахи, коли зацвітає вишня. Трохи освоївшись, вони відкладають яйця. А вибирають для цього грядки цибулі. Через кілька днів з’являються личинки. Вони з апетитом їдять соковиті стебла, проникаючи всередину. Два-три червневих тижні вистачить, щоб знищити рослини, у яких вони «поселилися». Цибулини загнивають, листя в’яне і жовтіє.
Своя муха є і в капусти. Зазначимо, що капустяна муха має два різновиди: літній та весняний. Літня відкладає яйця в травні — на початку липня.
Морквяна муха, а точніше її личинка, пошкоджує і знищує моркву, петрушку, селеру, пастернак. Комаха відкладає яйця у грунт. Бурякова муха розміщує своїх «діточок» на бурячинні. З’явившись на світ, личинки влазять у листок, пошкоджують його і, насамкінець, знищують рослину. Чималої шкоди завдає і так звана росткова муха. Її личинки живляться насінням огірків, кабачків, гарбузів, квасолі, гороху, котре проростає.
Усі овочеві мухи дають за сезон від двох до трьох поколінь. Зараз настає час найактивнішого нашестя її на овочі.
Один із способів відлякати шкідників — посипати грунт навколо рослин попелом. Цибулеву муху можна відлякати і тютюновим пилом (в чистому вигляді, а також навпіл з попелом). Необхідно зробити дві обробки з інтервалом у тиждень. А проти личинок цибулевої мухи є й такий народний засіб, як сіль. У відрі води розведіть склянку її і полийте розчином рослини. Стежте, аби він не попадав на стебла. Ефективним вважається полив нашатирним спиртом чи аміачною водою (дві столові ложки на відро).
Із хімічних засобів захисту рослин можна застосувати інсектициди комплексної дії: конфідор, моспілан, децис-форте, фастак. На 20—25 днів ці препарати роблять рослини неїстівними для личинок, і вони гинуть. Але збирати врожай овочів після такої обробки можна лише через 25—30 днів.
Telegram Channel