Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ІСТОРІЯ: ПІД МІСТЕЧКОМ БЕРЕСТЕЧКОМ...

Велелюдно цими червневими днями в музеї-заповіднику «Поле Берестецької битви» у Пляшевій, де в далекому 1651 році відбулося найбільше військове протистояння середньовіччя...

Велелюдно цими червневими днями в музеї-заповіднику «Поле Берестецької битви» у Пляшевій, де в далекому 1651 році відбулося найбільше військове протистояння середньовіччя, в якому взяло участь понад 300 тисяч чоловік. Такої кількості військ не збирали навіть найбільші відомі битви, скажімо, Грюнвальдська, Бородінська, битва при Ватерлоо.
Історія зберегла згадку про двох українських Гаврошів — двох братів 8—12 років. Вони намагалися принести оточеним на острові Гайок кулі до мушкетів. Сміливці потонули, хоч до берега було рукою подати. Біля них і знайшли скриньку з боєприпасами.
У козацькому гаслі «Не боятися ні вогню, ні меча, ні болю, ані смерті!» акумулювався високий дух героїзму в ім’я захисту Батьківщини та віри, самопожертви і відданості українському народові.
А ще в цьому році виповнюється 90 років величному храму-мавзолею — Георгіївській церкві, де хороняться останки наших хоробрих пращурів. Вклонімося цим святим місцям — закликає наш постійний автор з Берестечка Павло Гуковський, який надіслав цю інформацію і фото.
Telegram Channel