Курси НБУ $ 39.64 € 42.30

Волинський воєвода Генрік Юзевський — людина, яка мирила українців і поляків

Його «Волинський експеримент» міг запобігти «Волинській трагедії»


В історію він увійшов завдяки політиці примирення українців і поляків, яку тоді назвали «Волинським експериментом». Його суть полягала у підтримці української культури і призначенні етнічних українців на керівні посади.



 


Валентин СТАВСЬКИЙ


Українсько-польські стосунки у міжвоєнний період на початку ХХ століття через постать Волинського воєводи Генріка Юзевського — історики, які зібралися в Рівному на науково-краєзнавчу конференцію, обговорили питання, пов'язані із державною та громадською діяльністю цього відомого польського політика.


Генрік Юзевський був двічі призначений на посаду волинського воєводи. В історію він увійшов завдяки політиці примирення українців і поляків, яку тоді назвали «Волинським експериментом». Його суть полягала у підтримці української культури і призначенні етнічних українців на керівні посади.


Як зазначила науковий співробітник Рівненського обласного краєзнавчого музею Валентина Даниличева, з огляду на досить непрості стосунки української більшості і польського населення, він намагався врівноважити їх і досягти порозуміння. В нього була програма державної асиміляції українського і польського населення.


А віце-консул Республіки Польща в Луцьку Ельжбета Зелінська, зокрема, відзначила, що це лише початок, тому що в наступному році будемо відзначати 125-ту річницю від дня народження Генріка Юзевського. Тому цією конференцією ми починаємо низку заходів, присвячених цій видатній постаті в нашій спільній історії.


 

Telegram Channel