Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ТЕАТР, ЩО ЛІКУЄ ДУШІ

Уже рік діє в Луцьку діє театр, актори якого — діти від чотирьох до дванадцяти років із складними діагнозами: церебральний параліч, слабозорість, хвороба Дауна...

Уже рік діє в Луцьку інтегрований реабілітаційний театр “Забавляночка”, засновником якого є керівник обласної дитячої громадської організації “Центр розвитку дитини”, педагог-дефектолог дитячого садка № 57 Людмила Вознюк. Його актори — діти від чотирьох до дванадцяти років із складними діагнозами: церебральний параліч, слабозорість, хвороба Дауна. Однак фізичні вади не стали перешкодою для розвитку їх талантів. На сцені діти забувають про них.
Незважаючи на юний вік, театр уже заявив про себе в Україні і за її межами. Дебютом був виступ у Львові на ІІ Міжнародному фестивалі театральної творчості неповносправних осіб. Саме там маленькі артисти здобули головну нагороду — приз глядацьких симпатій. Потім був фестиваль у Замості (Республіка Польща). Юних волинян, а вони були найменшими учасниками, і там тепло приймали. Їм аплодували, не шкодуючи долонь. Побували маленькі артисти і в столиці України на театральному фестивалі колективів дітей з обмеженими можливостями “Сонячна хвиля”, брали участь у Всеукраїнському телемарафоні “Поспішаймо робити добро”, огляді-конкурсі драматичних колективів Луцька “Дивограй-2004”. І завжди поверталися додому з нагородами.
Про творчі здобутки юних артистів розповіли на презентації проекту “Служба психологічної корекції і реабілітації неповносправних дітей”, який з січня реалізовують, керівник ВОДГО “Центр розвитку дитини” Людмила Вознюк та член правління цієї громадської організації, керівник проекту “Батьківський клуб “Материнка”, що діє у структурі центру, Катерина Маркевич. Присутні — педагоги шкіл міста, волонтери та гості з Польщі, благодійники, котрі всіляко підтримують добрі починання цих енергійних, небайдужих до чужої біди жінок, переглянули відеофільм “З’єднаймо руки”. Його назва пішла від пісні, яку виконує маленька незряча співачка Інна Бохонська. До речі, дівчинка приїжджає на репетиції театру зі Львова, де нині навчається.
Кращим маленьким акторам були вручені дипломи ІІІ Міжнародного фестивалю “Непротоптана стежина”, що відбувся нещодавно у Львові.
Євгенія СОМОВА.
Telegram Channel