Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

СЕЗОН ЗАВЕРШЕНО, РОБОТА ПРОДОВЖУЄТЬСЯ

Як повідомляла наша газета, в обласному музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка завершився театральний сезон...

Як повідомляла наша газета, в обласному музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка завершився театральний сезон. Яким він був для колективу митців, чим вони займатимуться у міжсезоння? Про це розмова нашого кореспондента з директором театру Богданом Березою.

— Чим нинішній сезон радував колектив і вас як директора?

— Почну з того, що мене дуже втішають наші студенти з акторського відділу Волинського училища культури і мистецтв. У них нині екзамени і мене, звичайно, найбільш цікавлять спеціальні дисципліни. З нашими майбутніми колегами працюють і актори театру, зокрема, заслужені артисти України Анатолій Романюк, Олександр Якимчук, актриса Світлана Органіста. Повинен сказати, що участь студентів у виставах театру, те, що я побачив на екзаменах, вселяє велику надію. На двох курсах маємо 14 чоловік, думаю, що разом з училищем п’ятеро юнаків і дівчат запросимо на навчання і нинішнього року. Повинен сказати, що не помилилися, відкривши акторський відділ у нашому училищі, бо, як правило, не можемо розраховувати на випускників столичного театрального вузу.
Минулий сезон пам’ятний і тим, що у приміщенні, найперше у закулісній частині, зокрема у гримерних, зробили ремонт, замінили крісла у залі. Театру на ремонт було виділено близько двох мільйонів гривень, за що ми щиро вдячні обласній владі. Поліпшилось фінансове становище. Не маємо боргів ні перед нашими митцями, ні перед комунальниками. А це мене, як директора, не може не радувати.
— Які прем’єри сезону, що минув, найбільш припали до серця як глядачам, так і артистам?
— Нам хотілося б, щоб кожна наша вистава радувала глядачів, коли беремо ту чи іншу п’єсу до постановки. У сезоні, що минув, на сцені митці театру зіграли вистави “Прости і помилуй” волинського автора Миколи Кузьо. До речі, цей спектакль-посвята людям, жертвам голодомору в Україні, показали в усіх районах області, а також у Польщі. До речі, там побували на запрошення Об’єднання українців. Окрім названої показали ще одну виставу — “У. Б. Н. “В’зень сумління”. Волинський глядач мав змогу оцінити наші вистави “Хочу до мами” Надії Ковалик, “Танго, танго, танго” балетмейстера театру Олексія Яриша, “Наталку Полтавку” Івана Котляревського та “Вісім люблячих жінок” Робера Тома. До речі, на театральному фестивалі в Івано-Франківську “Прем’єри сезону” високу оцінку було дано нашій виставі “Наталка Полтавка”, постановку якої здійснив народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Г. Шевченка Федір Стригун. А актору, заслуженому артисту України Олександру Пуцу вручено диплом “Краща чоловіча роль другого плану”. До речі, окрім фестивалю, ми показали “Наталку Полтавку” два рази в Чернівцях і в Коломиї.
— Знаю, що нині, через брак коштів, сутужно з гастролями.
— Справді, через брак коштів далеких гастролей не можемо собі дозволити. Та все ж здійснили обмінні гастролі з Рівненським театром, побували, правда, лише з однією виставою, у Кривому Розі і, як я вже казав, у райцентрах області. Звичайно, хотілося б значно більших гастролей.
— Знаю, що хоч сезон завершено, та актори не пішли на відпочинок.
— Вже нині готуємося до наступного театрального сезону. Шанувальники театрального мистецтва побачать наші нові роботи. Це буде, зокрема, “Мартин Боруля” І. Карпенка-Карого. Працює з акторами Анатолій Мельничук над виставою для юних глядачів, на приміті одна з класичних п’єс, поки що не буду її називати. Хотілося б добре підготуватися до нового сезону і порадувати глядачів вдалими прем’єрами. Будуть у нас цього літа і гастрольні поїздки.
Інтерв’ю взяла Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel