Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
А човен-довбанка то - давньоруський! (ФОТО)

Волинь-нова

А човен-довбанка то - давньоруський! (ФОТО)

Науковці датували довбанку, яку знайшли біля Старосілля Маневицького району

Сергій НАУМУК


Відбувся круглий стіл на тему “Попередні дослідження давнього човна, знайденого біля села Старосілля щодо його музеєфікації (документування, експертизи матеріалу, заходів консервації та збереження). Як відомо, минулого року у серпні у Маневицькому районі було знайдено унікальний човен-довбанку. Його довжина сягала понад 12 метрів.



За результатами радіовуглецевих досліджень, які провели в Центрі підводних досліджень університету міста Клайпеди, човен датовано ХІІІ століттям.



Точилося чимало розмов щодо віку знахідки, науковці висловлювали гіпотези. Під час засідання було оприлюднено інформацію про результати вуглецевого датування. Про це повідомила очільник ініціативної групи (до її складу входили археологи Юрій Мазурик, Сергій Панишко, Олексій Златогорський та директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич) доцент Тетяна Мамчич.


За результатами радіовуглецевих досліджень, які провели в Центрі підводних досліджень університету міста Клайпеди, човен датовано ХІІІ століттям. Він може бути зроблений у 1223-1295 роках (вірогідність 95,4 відсотка) або у 1261-1268 роках (вірогідність 68,4 відсотка). Тепер можна сміливо заявляти, що старосільському моноксилу майже 800 років. Виготовлений він з деревини верби білої, як показали дослідження в університеті міста Вільнюс.


Чимало робіт щодо консервації було зроблено на волонтерських засадах. Проте і влада у цьому випадку продемонструвала гідну зацікавленість та оперативність.


— Коли треба було гроші для чергової партії консерванту, то гроші в Маневичах знайшли протягом кількох годин, — розповіла Тетяна Мамчич.



Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк додав, що з обласного бюджету виділено 40 тисяч гривень: по 20 на закупівлю консерванту та на оплату праці робітників.


Підтримку робіт для збереження унікальної знахідки запевнили аж двоє проректорів, які взяли участь у зібранні, — проректор з наукової роботи та інновацій Андрій Бояр та проректор з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами, кандидат філологічних наук, доцент Анна Данильчук.


Наприкінці засідання модератор круглого столу, декан історичного факультету Анатолій Шваб зауважив, що бракує координації серед тих, хто дотичний до рятування довбанки. Учасники круглого столу дійшли згоди, що треба об’єднати зусилля щодо написання грантів для музеєфікації унікальної знахідки.



 

Telegram Channel