Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ЗУСТРІЧІ З ПОЛЬСЬКОЮ КУЛЬТУРОЮ

Два дні у Луцьку з нагоди Року Польщі відбувалися зустрічі з польською культурою

Два дні у Луцьку з нагоди Року Польщі відбувалися зустрічі з польською культурою.
Їх організаторами були Люблінський клуб бізнесу, Волинський інститут імені В’ячеслава Липинського МАУП у Луцьку, рада міста Любліна та Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку
Розпочалися вони відкриттям виставки «Молода польська графіка» у галереї мистецтв Національної Спілки художників України. На її відкриття прийшли представники громадських організацій, студенти, найперш Волинського інституту імені В’ячеслава Липинського. Цей інститут має тісні зв’язки з навчальними закладами Польщі, з президентом люблінського клубу «Бізнес» Агнешкою Гонсьор.
Про співпрацю художників Волині і Польщі говорив голова Волинської організації Національної Спілки художників Володимир Марчук. Він висловив сподівання, що зв’язки митців, які останнім часом майже перервалися, будуть відновлені. У цьому впевнений і Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Войцех Галонзка, начальник обласного управління культури Володимир Лисюк, заступник луцького міського голови Сергій Тарасюк, які виступили на урочистому відкритті виставки «Молода польська графіка».
Присутні мали можливість ознайомитися з цікавим мистецьким доробком молодих художників-графіків.
А у замку Любарта того дня відбулися ще три неординарних події. Зокрема, поетична зустріч «Пісня без меж онуків Міцкевича та Шевченка». Її учасниками стали українські та польські поети. На зустрічі розповіли про своє зацікавлення польською літературою, перекладами польських авторів, прочитали свої твори волинські поети. Вони внесли цікаві пропозиції про подальшу співпрацю з польськими літераторами, спільне видання творів польською і українською мовами, подарували свої книги гостям. Це голова Волинської організації спілки письменників Василь Гей, члени Спілки Олена Криштальська, Валентина Штинько, надія гуменюк, Віктор Вербич, Андрій Криштальський, Клара Корецька, Іван Чернецький, Йосип Струцюк, прозаїк Володимир Лис. Член Міжнародного Конгресу поетів «Аркадія», перекладач, критик Тадеуш Квятковський-Цугов, а також поетеса Уршуля Гєршон прочитали свої поетичні твори, повідомили, що сприятимуть поповненню книжкового фонду обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки сучасними виданнями польської літератури, висловили впевненість, що подальша співпраця волинських і польських письменників пожвавиться. Присутні волинські і польські літератори почули запевнення, що саме так і буде, і від Генерального консула Войцеха Галонзки.
Там же, у замку, було і відкриття фотовиставки «Краків — місто королів». На виставці були представлені твори молодих фотоаматорів з двох ліцеїв, які підготували її під керівництвом фотомайстра Яна Веслава Краснодембського. Лучани мали приємність ознайомитися з творчим доробком Барбари Хойнацької, Яцека Ланге, Адама Рибковського, Олександри Павляк та інших молодих фотоаматорів.
А ще того дня на відкритому майданчику замку відбувся музичний вернісаж за участю артистів Музичного театру польських записів та мистецьких студій Волинського інституту імені В.Липинського МАУП.
І на всіх імпрезах представляла гостей, розповідала про них заступник директора інституту імені В. Липинського МАУПСвітлана Жукова.
Наступного дня у Луцьку відбулася конференція «Проникнення культур на українсько-польському пограниччі. Презентація соціологічних досліджень», у якій взяли участь науковці з Польщі та з названого інституту. Привезли наші гості з Любліна сучасний мюзикл «Пісні з шинелі» (за творами М.Гоголя) Рафала Кміти за участю акторів театру імені Ю.Остерви з Любліна.
Під час зустрічей з польською культурою у Луцьку побували також представники ради міста Любліна.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Фото Володимира ЛУК’ЯНЧУКА.
Telegram Channel