Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ТУТ ВІЩИХ СЛІВ ЖИВЛЮЩА СИЛА

Сьогодні виповнюється 55 літ відтоді, як у Колодяжному було відкрито музей Лесі Українки

Сьогодні виповнюється 55 літ відтоді, як у Колодяжному було відкрито музей Лесі Українки
З 1882 по 1907 рік тут з деякими перервами жила Леся Українка. У Колодяжному вона розпочала свою літературну діяльність, написала багато поетичних творів, які увійшли до скарбниці української та світової літератури. Музей славетної української поетеси було відкрито 10 липня 1949 року в садибі, придбаній її батьком Петром Косачем у 1868 році.
З 1963 року музей став філіалом Волинського краєзнавчого музею. Тут діє повноцінна, науково обгрунтована експозиція високого художнього рівня, яка розкриває життєвий і творчий шлях Лесі Українки. Вона розміщена у трьох приміщеннях. У двох меморіальних будинках — “сірому” і “білому” — пам’ятках історії — відтворено обстановку, яка була за життя поетеси. У літературному музеї, спеціально побудованому під експозицію у 1980 році, зібрані документальні матеріали та експонати, які розповідають про життя і творчість Лесі Українки. За садибою є лісопарк площею 6,5 гектара, посаджений на честь 100-річчя від дня народження письменниці, та Лесин кадуб.
Колекція музею нараховує понад 3,5 тисячі музейних предметів основного фонду, у тому числі — меморіальні, що є безцінними для історії та культури українського народу. Вона щорічно збільшується на 100—200 експонатів основного фонду.
Працівники літературно-меморіального музею, який ось уже 25 років очолює заслужений працівник культури України Віра Комзюк, проводять значну пошукову, науково-дослідницьку, збиральницьку та масову науково-освітню роботу. Підтримують тісні зв’язки з українською діаспорою у Канаді та інших країнах.
Telegram Channel