Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ВШАНУВАЛИ СВОЇХ ВИЗВОЛИТЕЛІВ

Минулої неділі в Ратне з’їхались сотні місцевих мешканців, а також гості з Москви, Харкова, Луцька, Малорити та інших міст. А прибули на велике свято — 60-річчя визволення району від німецько-фашистських загарбників...

Минулої неділі в Ратне з’їхались сотні місцевих мешканців, а також гості з Москви, Харкова, Луцька, Малорити та інших міст. А прибули на велике свято — 60-річчя визволення району від німецько-фашистських загарбників, щоб вшанувати воїнів-визволителів — живих і мертвих. З цієї нагоди біля обеліска Слави відбувся мітинг. До обеліска та до братських могил було покладено гірлянду слави, вінки і корзини квітів. Ось тільки знову місцева влада не пошанувала борців за волю України, не знайшла за потрібне прийти до пам’ятного хреста воякам УПА і померлим за цю свободу, який розташований поряд з обеліском Слави.
Потім святкове дійство перенеслось у парк. У ратнівчан уже стало доброю традицією у день визволення водночас святкувати й День селища, якому, до речі, вже виповнилося 804 роки. Урочистості тут відкрив селищний голова Микола Бебес. Голова райдержадміністрації Микола Круглій, вітаючи всіх із 60-річчям визволення, сказав:
— Страшні втрати у Другій світовій війні поніс і наш район. За далеко не повними даними, на полях битв поклали свої голови більше семи тисяч жителів району, 1411 ратнівчан не повернулися з фронтів війни, 1250 солдатів і офіцерів різних національностей полягли, визволяючи землі Ратнівщини від фашистського іга. 2875 мирних жителів села Кортеліси було знищено фашистами, з них 1620 дітей.
З теплими і щирими привітаннями виступили також заступник голови обласної ради Василь Струк, голова Малоритського райвиконкому Казимір Лапич, голова Московського комітету ветеранів 160-ої Брестської Червонопрапорної дивізії Ганна Зінкова, голова районної ради Микола Лукашик та інші. Василь Струк вручив Почесну грамоту обласної ради педколективу Замшанівської загальноосвітньої школи першого і третього ступенів за сумлінну працю на освітянській ниві та патріотичне виховання підростаючого покоління. Голова ветеранських організацій Ратного і району Адам Лахтюк та Лідія Сахарук удостоїлись подяк. А голова райдержадміністрації Микола Круглій був нагороджений Почесною грамотою Люблінського сейму за впровадження на Україні і в Ратнівському районі, зокрема, польських садів-дружби. Великій групі колишніх фронтовиків Василь Струк разом з директором державного виробничо-торгового підприємства “Волиньфармпостач” Михайлом Півнюком вручив набори медикаментів, а також пільгові картки, які дадуть ветеранам право купувати ліки з п’ятнадцятивідсотковою знижкою.
Микола Лукашик зачитав звернення, в якому йшлося про те, що віднині естафета “Слава учасникам визволення Вітчизни” завершила свою ходу в Україні і передається в Республіку Білорусь.
Далі свято продовжилось на естрадному майданчику, де відбувся чудовий концерт. Цікавим також був конкурс аматорів художньої самодіяльності вулиць селища. Всі вони отримали спеціальні призи.
Були того дня й ігри, розваги, спортивні змагання. А закінчилось святкове дійство яскравим феєрверком.
Іван КАПІТУЛА.
Telegram Channel