Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Волинянин Петро Кравчук дослідив свій родовід до 9-го коліна

Волинь-нова

Волинянин Петро Кравчук дослідив свій родовід до 9-го коліна

А екс-президент України Віктор Ющенко — до сьомого

Катерина ЗУБЧУК


Петро Авксентійович — почесний громадянин Любешова, добре відомий не лише на Волині, а й за її межами. Адже він — автор книг, у яких зібрані цікаві рекорди природи, рідного краю, а також його жителів. Є в його житті і багато власних рекордів


Взяти хоча генеалогічне дерево родини Кравчуків. Чоловік дослідив свій родовід до дев'ятого коліна. Розпитував бабусь і дідусів, поки вони жили, і робив записи. Самотужки дійшов до того, як складаються генеалогічні таблиці. А ще працював з архівом місцевого, Гірківського храму, у Державному обласному архіві Волині. І, як сам каже, тоді всі болячки відступали — ніби якийсь голос нашіптував: «Бережи, бережи своє коріння». І коли якось Петро Кравчук почув, як тодішній Президент України Віктр Ющенко в одному з інтерв'ю з гордістю сказав, що знає свій родовід до сьомого коліна, то він міг потішитися власним рекордом.



А ще понад двадцять років Петро Авксентійович збирає і досліджує матеріали для книжки «Рекорди України».




А ще понад двадцять років Петро Авксентійович збирає і досліджує матеріали для книжки «Рекорди України». Уже можна було б приступити до її набору. На жаль, за словами Петра Авксентійовича, до кого тільки не звертався у пошуках видавця і, звичайно, коштів на друк, та поки що безрезультатно. Хоч добре пам'ятає як якось Леонід Кравчук, коли був Президентом, приїхав з-за кордону і розповідав: буваю, мовляв, в різних країнах і бачу, що про Україну не знають. На думку Леоніда Макаровича, добре було б нам мати книжку на зразок «Рекордів Гіннесса», де б були оприлюднені цікаві і неймовірні факти, завдяки яким весь світ більше довідався б про нас. Поки що десятки папок із рукописами зберігаються у домашній книжковій шафі. Хоч віриться Петру Кравчуку, що вони будуть надруковані, надія вмирає останньою.


На світлині: Під час святкування 525-річчя Любешова Петру Кравчуку (зліва) і тодішньому нардепу Адаму Мартинюку були присвоєні звання «Почесний громадянин селища Любешів». Справа – рідний брат героя публікації – Віктор Кравчук – заслужений юрист України, екс-голова Господарського суду України (Фото 22 вересня 2009 року).

Telegram Channel