Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ВІЗИТ ДО ОНКОЛОГА: ПОКИ ГРІМ НЕ ВДАРИВ

Чи задумуємось ми, нарікаючи на ті чи інші негаразди в медицині, проблеми в охороні здоров’я, що багато залежить і від нас, від нашого способу життя, розуміння того, що багатьом хворобам легше запобігти, аніж їх лікувати.

Сьогодні кожен мусить усвідомити, як важливо дбати про власне здоров’я. Чи задумуємось ми, нарікаючи на ті чи інші негаразди в медицині, проблеми в охороні здоров’я, що багато залежить і від нас, від нашого способу життя, розуміння того, що багатьом хворобам легше запобігти, аніж їх лікувати.
В останній час в Україні онкологія посідає чільне місце в охороні здоров’я. Діє державна програма «Онкологія». Медичні проблеми фахівці-онкологи нещодавно обговорювали на своєму з’їзді, відбуваються серйозні наукові конференції, не випускає цієї теми з поля зору Міністерство охорони здоров’я. Одне слово, медики концентрують свої зусилля на тому, щоб знизити захворюваність на рак, зменшити розповсюдженість онкозахворювань.
І як боляче бачити хворих, які стають жертвами власної байдужості. Скажімо, жінок з важкими стадіями раку шийки матки. В країнах, де жінки регулярно проходять цитологічний скринінг з виявлення патології шийки матки, випадки запущених раків є рідкістю. У нас же чимало жінок ухиляється від відвідування кабінетів онкопрофоглядів, фельдшерських пунктів, хоч процедура взяття епітелію з шийки матки для мікроскопічного обстеження проста, безболісна, не забирає багато часу. У нас в області завдяки цитологічному скринінгу виявляємо понад 50 відсотків раку шийки матки.
Дуже важливим для представниць прекрасної половини є регулярне обстеження молочних залоз за допомогою спеціального рентгенапарата — мамографа. Завдяки впровадженню цього методу в США більш як 80 відсоткам хворих проводять малі операції із збереженням грудних залоз. В останні роки і у нас вдвічі збільшилась кількість таких операцій, коли жінкам зберегли молочні залози. Впровадження мамографічного скринінгу в диспансері дає змогу виявляти пухлини, менші 0,5 сантиметра. Це обстеження жінкам віком 40—50 років треба проходити один раз у два роки, після 50 років — щорічно. Крім того, слід самостійно проводити обстеження молочних залоз, а при перших підозрах — негайно звертатися до медпрацівників.
Зараз, у літню пору, важливо нагадати про небезпеку тим, хто зловживає перебуванням на сонці. Як свідчить статистика, кількість захворювань на меланому кожні п’ять-десять років подвоюється. Люди, на тілі яких є багато пігментованих утворень, що їх в народі називають родимками, мають бути дуже обережними, приймаючи сонячні ванни. У побуті родимками називають і невуси, і кондиломи, і папіломи. Більшість родимок не є небезпечними, але іноді вони можуть перероджуватися у злоякісні, призводити до найтяжчого із ракових захворювань — меланоми. Тому перед тим, як їхати на південь відпочивати, людям, у яких є підозри на те, що родимки збільшуються, змінюється рівень їх пігментації, з’являються ознаки запального процесу, треба проконсультуватись у фахівця.
Усім добре відомий флюорографічний скринінг, який допомагає виявити легеневу патологію: туберкульоз, онкозахворювання. Є й інші способи ранньої діагностики. Важливо тільки регулярно проходити обстеження.
При виникненні онкозахворювань результати лікування залежать від того, наскільки вчасно його розпочато, чи проведено його в повному обсязі. Часто пацієнти, їхні рідні і близькі намагаються обминути онкодиспансер, не відаючи, що роблять велику помилку. У хворих, які лікуються у спеціальних онкологічних закладах, результати лікування удвічі кращі. Хірургічне лікування — це лише частина повної комплексної допомоги, а є ще і променева терапія, хіміотерапія, інші методи, які застосовуються в онкодиспансері.
Візит до онколога не означає, що людині загрожує смертельна небезпека. Хворий, в якого виявлено новоутворення, має знати, що це не обов’язково злоякісний процес. Краще перестрахуватись, зайвий раз проконсультуватись, ніж потім шкодувати за втраченим часом. Навіть якщо трапилась біда, необхідно шукати вихід, звертатись за кваліфікованою допомогою, а не гаяти дні на відвідування різних цілителів, непрофесійних діагностів. Якось до нас в диспансер прийшла на контрольне обстеження жінка, якій свого часу були видалені молочні залози. Вона показала висновок так званих спеціалістів однієї з приватних фірм в Луцьку, куди зверталася. У тому висновку була картина із зображенням її грудних залоз і вказувалось на зміни в них. Зрозуміло, що такого рівня «фахівці», які ставлять діагноз, не роздягаючи пацієнта, вилікувати нікого не можуть.
Кажуть, що у Сполучених Штатах Америки кожні два-три роки виходить ілюстроване видання з фотографіями — каталог шахраїв від медицини: екстрасенсів, цілителів, чаклунів, які спеціалізуються на лікуванні всіх хвороб, в тому числі й онкологічних. У нас таких видань нема, а тому люди мусять добре подумати, перш ніж довірити своє здоров’я горе-цілителям.
Слід регулярно проходити онкопрофогляди у фельдшерсько-акушерських пунктах, в поліклініках, у дільничних і сімейних лікарів. Кожної суботи можна обстежитись в поліклініці диспансеру без направлень. Отож, не зволікайте.
Орест АНДРУСЕНКО, головний лікар обласного онкодиспансеру.
Telegram Channel