Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
«Якщо влада не спроможна успішно керувати державою, то це робитимуть отамани…»

Волинь-нова

«Якщо влада не спроможна успішно керувати державою, то це робитимуть отамани…»

Чи схвалюєте ви економічну блокаду окупованих територій Донбасу, яку проводять активісти?

Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ,
генерал-лейтенант, екс-заступник голови СБУ (м. Київ):
— Схвалюю і підтримую. Нема чого годувати агресора і таким чином озброювати його. Якщо влада не спроможна успішно керувати державою, то це робитимуть отамани. Так уже не раз бувало в історії.

ДЖАМАЛА,
співачка,
переможниця «Євробачення‑2016»
(м. Київ):— Від блокади постраждають не бойовики, а прості мешканці регіону. Треба вже припинити ділити людей на своїх і чужих. Одна з найбільших проблем нашого суспільства сьогодні — нездатність сприйняти та підтримати тих, хто залишився на окупованій території.



Сергій МЕРЧУК,
керівник управління патрульної поліції Рівного (м. Рівне):

— Підтримую активістів. Саме так і мають чинити свідомі українці. А протестують хіба що ті, кому такі дії не вигідні: олігархи, сепаратисти, люди, які зацікавлені в торгівлі та контрабанді з мешканцями окупованих територій.



Михайло ХАРКІВ,
учасник АТО
(с. Скригове Горохівського району):

— Думаю, якщо Верховна Рада нічого не робить, то люди мають якось діяти.
Я теж бачив ті вагони, мені здається, це «темний» бізнес. Як можна з «сєпарами» торгувати? Цікаво, чи у Гітлера вони би щось купували? Активісти, які блокують потяги, правильно роблять.



Володимир МЕЛЬНИКОВИЧ,
екс-керівник управління СБУ у Волинській області (м. Луцьк):

— Ще рік тому такі речі я вже називав махновщиною і партизанщиною. Радий, що сьогодні про них нарешті почали говорити державні мужі, давати адекватну оцінку беззаконню та самоуправству.



Якщо проводити блокаду, то вона повинна бути не кількаденною, а тривалою. Інакше це скидається на політичну гру, яка не принесе жодних результатів.



Особи, які ними займаються, не визнають Української держави, привласнили державні функції. Вони вас запитували, варто це робити чи ні? Так можна далеко зайти. Їх не цікавить результат блокування, долі людей з окупованого і з вільного боку, їх цікавить лише процес та власний піар. А чи повинна організувати блокаду сама держава? Я не маю достатньо інформації, щоб дати однозначну відповідь на це запитання.



Людмила ПРИХОДЬКО,
народна артистка України (м. Луцьк):

— Економіка — не моя сфера діяльності, важко оцінити те, що відбувається зараз на Сході. Але одне я знаю точно: моя душа ніколи не прийме того, що роблять проти нашої країни люди, які її ненавидять. І водночас треба пам’ятати, що кращого вірша про Україну, ніж той, що написав донеччанин Володимир Сосюра, не було в літературі. Хоча любити Україну не можна змусити, цю любов потрібно прищепити. Маємо приклад того упущення, коли мало прищеплювали. Ще років 6 тому ми з делегацією їздили на Донеччину і зібрали повний зал на виставі, присвяченій Лесі Українці. Значить, і там є ті, що люблять українське, і на це теж потрібно зважати.



Олександр ВОЛИНЕЦЬ,
фермер, депутат Луцької міської ради
(м. Луцьк):

— Якщо від того гуде весь інтернет — це недобре. Контрабанду можна подолати іншими методами — точковими ударами. Кажу як професіонал органів внутрішніх справ, який відслужив багато років. Важко визначити, кому це на руку. На мою думку, блокування нічого не дасть — це лише піар та випускання пари. Жодного ефекту від нього не буде. Без чітких розрахунків, без точної інформації, без координації — це нуль.



Роман БОРОВИК,
сільський голова (с. Костянтинівка Сарненського району Рівненської області):

— На запитання немає однозначної відповіді, бо це палка з двома кінцями. Якщо блокуються ешелони з вугіллям, котре йде з окупованих територій в Україну, то такого не схвалюю. Ми енергетично залежні від цієї сировини. Але якщо з України туди гонять сигарети, горілку, то блокада потрібна. Щодо продуктів, їх слід пропускати, бо ми повинні розуміти: там живуть наші люди, які стали заручниками ситуації.



Алла САДОВНИК,
журналістка газети «Рівне вечірнє»
(м. Рівне):

— Якщо проводити блокаду, то вона повинна бути не кількаденною, а тривалою. Інакше це скидається на політичну гру, яка не принесе жодних результатів. Хочеться сподіватися, що вимоги активістів будуть виконані, втім, із досвіду попередніх подібних акцій — це сумнівно.
А передусім варто відповісти на запитання: ким ми вважаємо людей, які мешкають на тимчасово окупованих територіях. Вони наші чи ні?



Володимир ДЕЙНА,
депутат Волинської обласної ради
(м. Луцьк):

— Якщо це стосується співпраці з російськими найманцями та сепаратистами, то таку блокаду схвалюю. Якщо торкається обмеження прав та свобод громадян і їхнього доступу до продуктів харчування — ні. Тому закликав би правоохоронні органи більш прискіпливо контролювати видачу дозволів на переміщення товарів. А деякі політичні сили — не спекулювати на цьому.



Данило ПОШТАРУК,

директор — художній керівник Волинського академічного обласного театру ляльок, заслужений діяч мистецтв України
(м. Луцьк):

— Вважаю, діяти такими партизанськими методами неправильно і не на користь Україні. Там зібралося якихось п’ять чоловік, а весь уряд мовчить. Рішення треба приймати наверху. А такі дії зовсім нецивілізовані і допустимі хіба у крайніх випадках — якщо низи не можуть, а верхи не хочуть.



Віталій ШЕВЧУК,
директор санаторію «Шахтар» (с. Павлівка Іваничівського району):

— Обома руками «за». Нехай нас не лякають енергетичною кризою. Краще б теплоелектростанції перепрофілювали під вугілля марки «Г» (газове). Тоді не було би проблем із реалізацією палива з Львівсько-Волинського вугільного басейну. Але ж тут простежується не що інше, як приватний інтерес одного олігарха, який приватизував ТЕС і навіть під час війни хоче нажитися. Доля інших шахт його зовсім не хвилює. Хоча, за великим рахунком, нам усім потрібне не поглиблення протистояння, а закінчення війни.



Олена БІРЮЛІНА,
краєзнавець, завідувач Музею історії Луцького братства — відділу Волинського краєзнавчого музею
(м. Луцьк):

— Загалом вважаю, що ми не повинні торгувати із сепаратистами, тими, хто закликав Путіна прийти чи взяти у руки зброю. Втім, якщо бізнес не пов’язаний із фінансуванням терористичних «ДНР», «ЛНР» і приносить суттєву користь державі, то, можливо, він виправданий.



Валерій КУРСТАК,
волонтер, депутат Волинської обласної ради (м. Нововолинськ):

— Для того, щоб дати об’єктивну оцінку економічній блокаді на Сході, потрібно мати достовірну й точну інформацію, що саме відбувається на цій території зараз. Однак, беручи до уваги відомі факти, я однозначно її підтримую. І аж ніяк не згідний із висловлюванням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що Україна пропаде без «сепаратистського» вугілля. Якщо так, то потрібно було думати над альтернативою. Доки будемо заручниками чийогось недолугого керівництва? Наші хлопці гинуть, а ми ворогів підгодовуємо. Скільки таке може тривати? Найбільший інтерес із цих торгів має Ахметов, який тим самим нищить наші шахти. Єдине, як на мене, — ця блокада мала би бути більш розширеною, адже нема гарантії, що не знайдуть інших шляхів для переправи товарів, бо ж за цим стоять величезні гроші.


Бліц провели
Сергій НАУМУК,
Ярослава ТИМОЩУК,
Кость ГАРБАРЧУК, Лариса ЗАНЮК, Олег КРИШТОФ,
Василь УЛІЦЬКИЙ, Алла ЛІСОВА.

Telegram Channel