Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ЯКА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОКУРОРСЬКО-СЛІДЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ?

Зростає кількість насильницьких дій стосовно громадян, а рівень розкриття їх залишається мізерним...

У Луцьку відбулась колегія, на якій розглянуто підсумки роботи органів прокуратури Волині за перше півріччя нинішнього року
Незважаючи на те, що криміногенна обстановка в області залишається тривожною, прокурор Волині Андрій Гіль у своїй доповіді відзначив, що є і певні зрушення на краще. Зокрема, важливо, що з початку року зростання злочинності уповільнилося. Так, якщо за січень вона збільшилась у порівнянні з аналогічним періодом 2003 року на 53,5 відсотка, то за перший квартал нинішнього — на 41,9, а за шість місяців — на 14, 3 відсотка. Крім того, спільними зусиллями правоохоронних органів вдалось дещо призупинити тривалу тенденцію росту кількості умисних вбивств (23 проти 28), з яких лише одне залишається поки що нерозкритим. Така ж тенденція щодо крадіжок державного і колективного майна, грабежів, незаконних заволодінь транспортними засобами.
Внаслідок активізації роботи, підвищення ефективності правоохоронної діяльності значно зросло число викритих злочинів корисливого спрямування, насамперед шахрайства, хабарництва. Поряд з цим, відзначив прокурор, занепокоєння викликає та обставина, що зростає кількість насильницьких дій стосовно громадян, а рівень розкриття їх залишається мізерним. Особливо це стосується обстановки в Луцьку. Крім того, ріст злочинності спостерігається в десяти регіонах області. І в першу чергу в містах Ковелі, Нововолинську, Луцькому, Ківерцівському, Шацькому, Любешівському районах. Серйозне занепокоєння викликає зростання злочинів, пов’язаних із вживанням наркотичних засобів.
У доповіді відзначалось, що зростання злочинності спричиняє незадовільна робота щодо дотримання вимог антиалкогольного законодавства. Адже майже кожен п’ятий злочин скоюється на грунті пияцтва. На жаль, цьому тривожному фактору ще мало приділяється уваги з боку правоохоронних і контролюючих органів, владних структур, зокрема, у Горохівському, Камінь-Каширському, Рожищенському, Старовижівському районах. Викликає серйозне занепокоєння і та обставина, що в області різко впав рівень розкриття злочинів, який зараз становить лише 65 відсотків проти 81,3 за аналогічний період минулого року.
Конкретна оцінка діяльності прокурорських органів у доповіді була дана по окремих галузях, сферах... Так, в галузі охорони здоров’я на вимогу прокурорів за правопорушення притягнуто до відповідальності вісім посадових осіб, внесено п’ять актів прокурорського реагування. Дещо менше, ніж у першому півріччі 2003 року, застосовувались кримінально-правові заходи у сфері економічних відносин, де порушено 79 кримінальних справ, 35 з яких на кінець звітного періоду розглянуті судами.
Через прокурорське втручання до бюджету відшкодовано значно більше коштів (5 мільйонів 213 тисяч гривень проти 3 мільйонів 991 тисячі), до відповідальності притягнуто 89 посадових осіб, задоволено 22 протести. Зокрема, була порушена кримінальна справа стосовно службовців Ковельської об’єднаної державної податкової інспекції, які видали в інтересах третіх осіб фіктивні довідки про відсутність податкового боргу. А це стало підставою для реалізації майна, яке перебувало у податковій заставі. Збитки склали майже 10 тисяч гривень. Порушено кримінальну справу і стосовно посадових осіб ВАТ “Луцька взуттєва фабрика”, які ухилились від сплати ПДВ на суму понад 97 тисяч гривень.
У банківській сфері порушено п’ять кримінальних справ. Так, скеровано до суду кримінальну справу щодо бухгалтера відділення Ковельської філії КБ ПриватБанк, яка за попередньою змовою з касиром використала в особистих цілях 66 тисяч банківських коштів. У Луцьку порушено три кримінальні справи такої ж категорії стосовно начальника територіально-відокремленого відділення № 071 Волинської філії АКБ “Укрсоцбанк”, службових осіб Луцької філії АКБ “Мрія” та членів кредитних спілок “Кредит-Орбіта” та “Інвест-Кредит”.
Значну увагу у доповіді Андрій Гіль приділив становищу в агропромисловому комплексі, де на сьогоднішній день борг за оренду землі становить три мільйони гривень, а за оренду майна — 346 тисяч. Він відзначив, що на цьому напрямку прокурорами порушено дев’ять кримінальних справ, у тому числі одна з питань земельного законодавства. Зокрема, розслідується кримінальна справа щодо службових осіб СГПП “Надстир’я” за фактом реалізації майна пайовиків без рішення зборів співвласників на загальну суму 32,5 тисячі гривень.
Характеризуючи стан додержання законодавства про зовнішньоекономічну діяльність, прокурор області відзначив, що на Волині заборгованість за експортно-економічні операції у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась з 239,7 мільйона гривень до 91,3 мільйона. Органами прокуратури у цій сфері порушено п’ять кримінальних справ, за фактами реагування до бюджету надійшло 85 тисяч гривень, 11 посадових осіб притягнуто до відповідальності.
Підбиваючи підсумки роботи за перше півріччя, Андрій Гіль зазначив, що вжиті керівництвом, колегією прокуратури області, міськрайпрокурорами наглядові та координаційні заходи дали певні позитивні зрушення. Однак фактичний стан справ свідчить про незавершеність окремих з них і вимагає застосування додаткових рішучих дій щодо підвищення якості, ефективності і результативності прокурорсько-слідчої діяльності. Крім того, всім міськрайпрокурорам вказано на недостатню ефективність наглядової діяльності у сфері економіки, кредитно-фінансовій системі, агропромисловому комплексі, здійсненні нагляду за дотриманням антикорупційного законодавства.
Роман ФЛІШАРОВСЬКИЙ.
Telegram Channel