Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

Вчені стверджують, що за два роки їм вдасться «народити» мамонта!

ДНК тварин збереглися у вічній мерзлоті – що дає шанси на відновлення популяції вимерлих колись тварин

Гарвардський біолог Джордж Черч займається проблемою воскресіння вимерлих видів вже не одне десятиліття і ще кілька років тому заявив про принципову можливість повернення до життя шерстистих мамонтів. ДНК тварин збереглися у вічній мерзлоті, повідомляє Громадське з посиланням Naked Scince.


Їх аналіз і порівняння з геномом близьких сучасних родичів, слонів, дозволяє вченим виділити гени, що відповідають за характерні особливості мамонтів. 



В інтерв'ю для The Guardian Черч зізнався, що таку тварину буде коректніше називати «слоном з ознаками мамонта», ніж «справжнім» шерстистим велетнем.



У доповіді, з якою Черч виступить на щорічній зустрічі Американської асоціації сприяння розвитку науки в Бостоні, вчений повідомить про поточний стан справ з проектом «Відродження», який реалізується його командою з 2015 року.


В інтерв'ю для The Guardian Черч зізнався, що таку тварину буде коректніше називати «слоном з ознаками мамонта», ніж «справжнім» шерстистим велетнем.


За роки роботи його команді вдалося знайти і внести в хромосоми азіатських слонів 45 генів мамонта, які були виділені з ДНК.


«Ми вже знаємо, як отримати потрібні зменшені вуха, підшкірний жир, шерсть і кров», — сказав Черч.


Однак отримати перший повноцінний експериментальний ембріон вчені планують лише тепер. 


Модифікована буде ДНК фібробласти, клітини шкіри слона, після чого з неї має бути вилучено ядро і поміщено в яйцеклітину, з якої попередньо видалено власне ядро разом з хромосомами.


Цікаво, що для вирощування яйцеклітини і розвитку ембріона слонів використовувати не планується, вся процедура повинна бути виконана в природних умовах, за допомогою установки «штучної матки».


Сам Черч пов'язує це рішення з небажанням створювати небезпеку для життя тварини.


Однак деякі експерти висловлюють сумнів в ефективності такого підходу.

Telegram Channel