Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

«Думали про державу» — й економили газ на дітях

Нещодавно на Рівненщині вибухнув скандал. У Ясининицькому навчально–реабілітаційному центрі 38 дітей півмісяця тримали у холоді. У приміщеннях закладу було лише 13–14 градусів, бо директор вирішив зекономити газ для країни

Левко ЗАБРІДНИЙ
За нормативами у кімнатах, де цілодобово перебувають діти, мало би бути не менш ніж 18 градусів. Потепліло в закладі тільки після сюжетів на телебаченні. Тоді ж зреагувало й обласне управління освіти, надіславши у центр перевірку. Хоча мало хто вірить, що в області не знали про таку економію. Мовляв, без вказівки зверху ніхто не став би зменшувати подачу тепла.



 У приміщеннях закладу було лише 13–14 градусів, бо директор вирішив зекономити газ для країни



Втім, Григорій Таргонський, який очолює управління, запевняє, що жодних вказівок не було, ліміти газу виділені на рік, а саме управління освіти затвердило би будь-які їх перевиконання, оскільки, додав, ідеться про дітей. Та й у самому центрі, окрім газової котельні, є ще електричне опалення.
Його директор Степан Копера тепер понесе адміністративну відповідальність — йому оголосять догану. Журналістам він розповів, що «вчинив дурницю, бо подумав у першу чергу про державу». Каже, купився на те, що вночі тарифи дешевші, а з 9.00 до 14.00 опалення у центрі вимикали.
— Школярі у цей час були на заняттях, рухалися, — зазначив керівник. — У нас взимку жодна дитина не хворіла на ГРВІ.
Проте холодно було не лише у Ясининичах. Від січня мерзли діти у Рівненському обласному навчально–реабілітаційному центрі, що на вулиці Олександра Олеся. Бо у твердопаливної котельні «Укртепло–Рівне», якій облрада погодилася віддати на опалення центр, виникли проблеми з потужностями. Після страйків мешканців кількох вулиць, котрі також обслуговувало це підприємство, житлові будинки повернули на баланс «Рівнетеплоенерго». Тож «Укртепло», втративши частину об’єктів, зможе подавати більше тепла до реабілітаційного центру, запевнив пан Таргонський. До слова, минулого року його утеплили. Якби не цей нюанс, температура у приміщенні могла би бути ще нижчою.

Telegram Channel