Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Іноземні доходи задекларували поки що 8 волинян

І ще двоє повідомили про прибутки від продажу інвестиційних активів


Любов ГАРАНІНА


Пройдено екватор деклараційної кампанії, що традиційно щороку проводиться в Україні у січні—квітні. Скільки наших краян уже виконали свій обов’язок та на які кошти від цього можуть розраховувати місцеві громади, ми поцікавилися в начальника головного управління Державної фіскальної служби в області Світлани Савчук (на фото)


— Світлано Павлівно, наскільки активні волиняни та про які доходи вони звітують?
— Нагадаю, закон передбачає, що громадяни, котрі торік отримали прибутки, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб, зобов’язані заповнити декларацію та внести кошти за нього, а також за військовий збір. Протягом перших двох місяців завжди кількість декларантів дещо менша, ніж в останні тижні кампанії. Попри це, у січні—лютому вже 1045 громадян звернулися до Центрів обслуговування платників. Серед них 180 громадян задекларували отриману торік спадщину від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, 56 волинян прозвітували про доходи від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, 67 — про його продажу. Водночас іноземні доходи задекларували 8 волинян і ще 2 повідомили про прибутки від продажу інвестиційних активів. Власне, це і є п’ять категорій громадян, які декларують найбільші суми, відповідно бюджети отримують додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб, а до державної скарбниці спрямовується військовий збір.
— Про яку суму йдеться та на який фінансовий ефект від деклараційної кампанії можна сподіватися цього року?
— У тому, що громади можуть отримувати значні додаткові суми податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), ми переконуємося щороку. Наприклад, за підсумками кампанії 2016-го до місцевих бюджетів сплачено 15,1 мільйона гривень. Цього року декларанти вже визначили до сплати 1,1 мільйона гривень ПДФО та 0,3 мільйона військового збору із загальної суми 57,2 мільйона задекларованих доходів. Не беруся прогнозувати остаточну суму надходжень, але, вважаю, кілька мільйонів гривень додаткових надходжень на потреби громад Волині стануть хорошим ресурсом для вирішення проблем на місцях. Можна впевнено сказати, що саме завдяки високій податковій культурі та відповідальності кожного громадянина надходження до бюджетів саме від свідомого декларування доходів зростатимуть, якщо буде стабільна соціально-економічна ситуація в державі.



Чимало волинян, які мешкають у селах, надають послуги з обробітку землі власною технікою. Ці доходи також треба декларувати 



Варто наголосити, що лідери територіальних громад повинні бути зацікавлені в тому, щоб бюджети були з коштами. Враховуючи прикордонну специфіку Волині, можна впевнено стверджувати, що сплачена сума ПДФО з іноземних доходів – це вагоме додаткове джерело наповнення бюджетів громад як сьогодні, так і в майбутньому. А про те, хто за кордоном на заробітках, найкраще знають саме керівники місцевого самоврядування.
Чимало волинян, які мешкають у селах, надають послуги з обробітку землі власною технікою. Ці доходи також треба декларувати для того, щоб громада мала бодай мінімум на вирішення своїх соціально-економічних питань.
Невелика сума податку на доходи фізичних осіб, сплачена в бюджет, — це кошти на освіту, лікування та облаштування територій. Отож кожен мешканець громади має можливість зробити свій індивідуальний посильний внесок у добробут громади і держави.

Telegram Channel