Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Польща пропонує замість одного поляка на чолі Європейської ради призначити іншого

У Варшаві хочуть Дональда Туска замінити на Яцека Саріуша-Вольського

МЗС Польщі надіслав до мальтійського головування офіційний запит про обрання головою Європейської ради Яцека Саріуша-Вольського на новий термін, замість чинного керівника цього органу Дональда Туска, повідомляє Європейська правда.


Це повідомлення, зокрема, поширене на офіційному твіттер-акаунті МЗС.



Водночас, номінація уряду Польщі ще не означає, що Туск буде змінений, і тим більше не означає, що в разі його заміни цю посаду знову обійме номінант від Польщі.



«МЗС повідомив мальтійське головування про те, що пропонує кандидатуру Саріуша-Вольського на посаду президента Європейської ради», – заявили в МЗС. Міністерство цитує заяву міністра Вітольда Ващиковського про те, що причиною запрошення стала «неупередженість та високий професіоналізм» Саріуша-Вольського.


Згодом цю інформацію підтвердив сам номінант, додавши також, що він підтримує позицію правлячої польської партії, «Права і Справедливості», у питанні європейських санкцій щодо Польщі.


Підставою для пропозиції стало те, що навесні формально спливає термін повноважень діючого президента Європейської ради, поляка Дональда Туска. Лідери країн-членів ЄС мають вирішити, чи продовжувати його повноваження на наступні 2.5 років.


Водночас, номінація уряду Польщі ще не означає, що Туск буде змінений, і тим більше не означає, що в разі його заміни цю посаду знову обійме номінант від Польщі.


Рішення про продовження повноважень Туска або про призначення нового президента має ухвалювати Європейська рада, тобто голови держав та урядів країн-членів ЄС. За їх підтримки повноваження Туска будуть підтверджені навіть без згоди Варшави. 

Telegram Channel