Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Що робив на Турійщині Луценко? (ВІДЕО)

На Волині зніматимуть кіно про УПА: на презентацію стрічки завітали гості зі столиці


З неабиякою цікавістю місцеві жителі поставилися і до пропозиції знімальної групи фільму “Червоний” презентувати кіноверсію роману саме у Радовичах.



Презентація стрічки нещодавно відбулася у клубі села Радовичі Турійського району, на території якого знаходиться колиска УПА — урочище Вовчак. Там же зніматимуть і продовження кіноісторії, а місцевих жителів уже запросили взяти участь у масових зйомках, інформує ТЦК.


24 серпня, в день Незалежності України в прокат вийде фільм “Червоний” за однойменним історичним романом Андрія Кокотюхи. У ньому автор звертається до теми повстанського руху на Західній Україні після Другої світової війни, а легендарний герой фільму - командир УПА Данило Червоний на псевдо “Остап”.


Фільм фінансується коштами Державного агентства з питань кіно та меценатів, серед яких — Генеральний прокурор України Юрій Луценко та волинський народний депутат Степан Івахів.
Роман Андрія Кокотюхи “Червоний” відзначений “Коронацією слова” як найкращий історико-патріотичний твір 2012 року. За його мотивами відзняли першу частину однойменної історичної драми, героєм якої є в'язень сталінського ГУЛАГу і колишній командир Української повстанської армії - Данило Червоний. А презентували кіноверсію роману на батьківщині УПА — Волині, в селі Радовичі Турійського району.
В бібілотеці села Радовичі можна знайти не лише саму книгу Андрія Кокотюхи, а й спогади місцевих жителів, які в лісах неподалік воювали за незалежність України.
- “Про Вовчак, думаю, всі знають — бо це ж колиска нашого УПА. А наше село задіяне в історії УПА таким чином, що на Волині найбільший бій УПА був саме біля нашого села. 8 вересня 1943 року. У відповідь на те, що повстанці побили німців, була вислана така каральна експедиція — до півтисячі загарбників. Бій розпочався 8 вересня, а закінчився 9-го пізно ввечері. В цьому бою загинув наш односельчанин Іван Микитюк...”, - говорить бібліотекар села Радовичі Світлана Лукашук.
І хоча в селі уже не залишилося живих свідків тих подій, інтерес до теми УПА тут ніколи не згасав. З неабиякою цікавістю місцеві жителі поставилися і до пропозиції знімальної групи фільму “Червоний” презентувати кіноверсію роману саме у Радовичах.
- “Фільм був знятий в 2016 році. Це історія, яка написана за романом Андрія Кокотюхи “Червоний”. Він є також автором сценарія. Режисер фільму — Заза Буадзе. В фільмі знімалися дуже багато акторів з різних міст України — від Ужгорода до Харкова... Ця історія розповідає про бійців УПА, які потрапили в полон у сталінський ГУЛАГ і підняли там повстання...”, - каже продюсер фільму “Червоний” Андрій Суярко.
Фільм є спільним результатом роботи київського продюсерського центру “ІнсайтМедіа”, Одеської кіностудії та литовської кінокомпанії “ARTBOX” Оскільки головна проблема українського кіно — гроші, зйомки фільму “Червоний”, окрім Держагенства з питань кіно фінансували також коштом меценатів та небайдужих людей. Серед впізнаваних гостей на презентації кінороману в Радовичах ми зустріли Генерального прокурора України Юрія Луценка та народного депутата України Степана Івахіва, які є одними з меценатів кінопроекту.
- “Спочатку я прочитав книжку Андрія Кококтюхи, з яким давно дружу. Книга мені дуже сподобалася. Коли почув, що готується фільм, спочатку навіть не повірив, бо за сучасної скрути важко зняти серйозний, потужний фільм. Тим не менше, Андрію це вдалося. І лише на останньому етапі він звернувся про допомогу, хоч трошки... Поміг і сам. І попросив пана Степана Івахіва. І фільм вийшов... Фільм класний. Він додає духу. Часто їжджу у Львів, підзарядити батарейки, коли падає віра в те, що ти робиш. Сьогодні я на Волині - і батарейки заряджені повністю. Фільм насправді піднімає дух. Сьогодні це дуже важливо. По очах людей та оплесках видно, що фільм потрібний. Я вважаю, що це серйозний успіх. І на день Незалежності країна отримає великий подарунок...”, - говорить Генеральний прокурор України Юрій Луценко.
- “ Це наша історія і ми повинні її знати. Хлопцям вдалося це мистецтво. І ми дійсно побачили, що це вже гарний, якісний, а головне — український фільм!”, - каже Народний депутат України Степан Івахів.
Юрій Луценко подарував для сільської бібліотеки один з примірників своєї книги “По обидва боки колючого дроту”. А глядачі в залі сільського клубу мали можливість поспілкуватися не лише з поважними гостями презентації, а й зі знімальною групою фільму. І те, що всеукраїнський промотур кінокартини розпочали саме з Радовичів — зовсім не випадковість.
- “Це символічно: це майже батьківщина УПА, є такі свідчення, що саме тут була створена Українська повстанська армія. По-друге: ми збираємося знімати продовження фільму. І знімати ми будемо теж в цій місцевості... І ці зйомки відбудуться в цьому році... Місцеві жителі — ми їх навіть запрошували готуватися до зйомок і ми із задоволенням будемо знімати їх в нашому фільмі... ”, - каже Андрій Суярко.
Головного героя - Данила Червоного у фільмі зіграв молодий львівський актор Микола Береза.
Спостерігати, як реагує публіка на події у фільмі, було найцікавіше і для режисера-постановника стрічки Зази Буадзе.
- “Это были 2 часа мучений. Почти что физических. Я старался понять, что происходит в зале. Как люди это воспринимают. И первые полчаса я был жутко напряжен. Очень сильно. А потом я понял, может быть флюиды какие-то почувствовал, что люди принимают фильм. Что они уже вовлечены, уже там, в процессе... И мне стало намного легче...”, - ділиться враженнями режисер фільму.
Столичні кінематографісти переконані: українське кіно має майбутнє. І екранізація роману Андрія Кокотюхи “Червоний” - ще один крок в напрямку розвитку вітчизняної кіноіндустрії.
- “Начиная с этого года, особенно в следующем году, вот увидите, каждый месяц будет премьера украинского фильма. Об этом мечтать мы не могли несколько лет тому назад. Это уже не эмбриональное состояние киноиндустрии. Это уже развитие — поезд поехал...”, - каже Заза Буадзе.
Так само вже не спинити і потяг українців до свободи. До рішучого розриву з тоталітарним радянським минулим, спадщина якого і до сьогодні стоїть на заваді побудови справжньої демократичної України.

Telegram Channel