Курси НБУ $ 39.57 € 42.12

Зможемо відстежити свій родовід до XVII століття в режимі онлайн

У травні цього року у вільному доступі в режимі онлайн почне працювати база даних про два мільйони жителів України, які народилися в період 1650-1920 років

Про це розповів керівник проекту Ігор Гошовський, пише zaxid.net. Зазначається, що за чотири роки дослідники зібрали, систематизували і проіндексували інформацію про 1 878 945 осіб з усіх регіонів України: більше із західної та центральної України, але також і зі сходу. Основний масив даних зібрано про людей, які жили в другій половині XIX – на початку XX століття.



За кордоном давно існує практика оцифровки архівних документів для збору та систематизації інформації про людей, які жили раніше.



Ігор Гошовський розповів, що десять років тому захопився дослідженням власної генеалогії. Документи, з якими доводилося працювати, практично розсипалися на порох, тому з'явилася ідея почати їх оцифровувати й індексувати зазначені в документах імена і прізвища в базу.


За кордоном давно існує практика оцифровки архівних документів для збору та систематизації інформації про людей, які жили раніше. В Україні держава цей напрямок не фінансує, тому Гошовський власним коштом організував невелику команду, що працює над формуванням бази і сайту.


Керівник проекту уточнив, що база даних буде корисна в першу чергу тим, хто збирає інформацію про свій рід. Це дозволить дізнатися про своїх предків у режимі реального часу, без необхідності самостійно їхати в той чи інший архів, який розташований в іншій області або на території сусідньої держави. Також база буде корисна і для професійних істориків.


На сьогодні вже зібрано і проіндексовано інформацію про понад 1,8 млн українців. 



Ігор Гошовський вважає, що архівних джерел достатньо, щоб розширити генеалогічну базу даних про жителів України до 5-6 млн чоловік. «Щоб зібрати інформацію про два мільйони чоловік нам знадобилося чотири роки.



Є їхні прізвища, імена, по батькові, також є інформація про дату народження або смерті, населені пункти та інша додаткова інформація. Ігор Гошовський вважає, що архівних джерел достатньо, щоб розширити генеалогічну базу даних про жителів України до 5-6 млн чоловік.


«Щоб зібрати інформацію про два мільйони чоловік нам знадобилося чотири роки. Хочеться, щоб у подальшому база наповнювалася значно активніше. Для цього ми хочемо залучити додаткових працівників і збільшити темпи роботи. При цьому хочемо, щоб доступ до бази був безкоштовним», - зазначив керівник проекту.


За його словами, для цього проект потребує фінансової підтримки.


«Ми запустили промосайт www.pra.in.ua, призначений для збору коштів на реалізацію проекту і залучення додаткових працівників для збільшення темпів індексації. Підтримати проект можна зараз або дочекатися травня, коли він почне працювати», - зауважив він.

Telegram Channel