Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Міністр вважає, що існуючого законодавства достатньо для легального добування бурштину на Волині

Волинь-нова

Міністр вважає, що існуючого законодавства достатньо для легального добування бурштину на Волині

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семарак, який днями відвідав з робочим візитом Львівський хлібзавод, розповів, що не є прихильником прийняття окремого законодавства щодо незаконного видобутку бурштину на Волині

У коментарі Lvivnew.com.ua Остап Семерак розповів, що він бачить п’ять складових цієї проблеми.


«Перша – це екологічна, тому що ці методи добування бурштину є абсолютно нелегальними. – каже міністр. - Вони завдають високу шкоду природних ресурсів (водні об’єкти, земля, ліс). Я дуже стурбований ситуацією, яка сформувалась впродовж десятиліття. Щодо другої проблеми – це кримінальна проблема, бо коли ми говоримо про незаконний видобуток бурштину, це сфера, на жаль, пронизена кримінальними розбірками із застуванням вогнепальної зброї, про які часто пишуть у ЗМІ. Це сфера компетенції, яку повинні відповідні органи вирішувати. Третя проблема – це проблема сплати податків, адже жодні кошти від такої діяльності не надходять до державного бюджету. Четверта проблема – соціальна, тому що в незаконному видобутку бурштину, який здійснюється на депресивних територіях, залучені десятки тисяч людей, адже це їхні нелегальні робочі місця».



У парламенті розглядаються певні зміни до Податкового законодавства для того, щоб розчепити рентну плату за видобуток корисних копалин і спрямувати частину цих коштів до бюджетів органів місцевого самоврядування і ОТГ



Повертаючись до прийняття нового законодавства, про що говориться в Україні, Остап Семерак звернув увагу на те, що нинішнє законодавство, яке існує в Україні, на його думку, є абсолютно достатнім для легального видобутку бурштину.


«Сьогодні в Україні є декілька кампаній, які легально видобувають бурштин згідно з екологічною експертизою, яку вони проходять у відповідних сертифікованих організацій. Але коли ми порівнюємо той відсоток легального видобутку із нелегальним, то звичайно нелегальний переважає. Я не є прихильником прийняття окремого законодавства щодо видобутку бурштину, бо якщо підемо таким шляхом, тоді нам доведеться прийняти закон про видобуток піску, мідної руди, глини і т.д», - відзначає у своєму виступі міністр.


Остап Семерак проінформував, що на початку своєї роботи в Уряді він створив робочу групу щодо реформування законодавства в надракористування. Той кодекс про надра, який сьогодні існує, на його думку, є базово достатнім, але потребує певних досканалень з нормативного законодавства.


«В першу чергу йде мова про відкритість і прозорість процедур, якщо зараз суб’єкт підприємницької діяльності спочатку має отримати дозвіл на користування надрами, а після цього ще отримати дозвіл від обласної ради чи іншого органу місцевого самоврядування на користування землею, то це й шлях дуже часто є майже нездоланним. Якщо ми подивимось статистику рішень, які приймають обласні ради Полісся, то великий відсоток є відмов, що не дає суб’єктам підприємницької діяльності отримувати легальні дозволи на видубуток бурштину. Тому в парламенті розглядаються певні зміни до Податкового законодавства для того, щоб розчепити рентну плату за видобуток корисних копалин і спрямувати частину цих коштів до бюджетів органів місцевого самоврядування і ОТГ», - резюмував Остап Семерак.

Telegram Channel