Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ВЕТЕРАНИ ВОЛИНСЬКОГО РУХУ

Рівно через п’ятнадцять років у тому самому залі обласного театру ляльок на урочисті збори з нагоди 15-ої річниці установчої конференції крайової організації Народного руху України за перебудову напередодні Дня незалежності зібралися делегати тієї першої конференції...

Рівно через п’ятнадцять років у тому самому залі обласного театру ляльок на урочисті збори з нагоди 15-ої річниці установчої конференції крайової організації Народного руху України за перебудову напередодні Дня незалежності зібралися делегати тієї першої конференції.
Цього року зал не був переповнений, як у серпні 1989-ого, частина не змогли приїхати з різних причин, а чимало вже й відійшли у вічність. Пам’ять про них — Олександра Юрченка, Адама Поляка, Олександра Пашка, Миколу Куделю, Дмитра Іващенка, Віктора Стрижеуса, Федора Степанюка, Марію Чеб, Богуслава Ляховича, Анатолія Добровольського та інших перших рухівців — вшанували хвилиною мовчання.
Серед учасників зборів були колишні народні депутати України, теперішні депутати обласної, міських і районних рад. Все ж більшість не стало професійними політиками, бо, як сказав у своєму виступі Євген Шимонович, зрозуміли,що в кожній справі “тон задають, вирішують все професіонали, а не баба Ліда”. Тож кожен будує незалежну Україну там, де може — на своєму робочому місці, в різних партіях і громадських організаціях. У виступах на урочистих зборах Миколи Коца, Ігоря Семенюка, Миколи Пасамана, Андрія Бондарчука, Зосима Колбуна, Василя Бубенщикова, Людмили Філіпович, Валентина Малиновського, Олександра Гудими та інших був і аналіз зробленого тим, ще великим Рухом шляху України до і після проголошення незалежності, тих проб, помилок і проблем, які виникали на цьому шляху. Добрим словом ті, хто виступав, згадували діяльність першого голови крайової організації Руху Михайла Тиского.
На зборах було прийнято звернення до всіх волинян, заяву про підтримку на президентських виборах кандидатури Віктора Ющенка. Олександр Гудима запропонував створити організацію ветеранів Народного руху України. Ця пропозиція однак не була підтримана, поки що обрано оргкомітет, який має створити громадську організацію, що об’єднала б колишніх рухівців. Вони планують знову зібратися 1 грудня, в день річниці вікопомного всеукраїнського референдуму, а 17 вересня планують провести на Замковій площі — місці перших луцьких мітингів — також мітинг, на якому хочуть привернути увагу лучан до пекучих проблем сьогодення.
А напередодні цих зборів у Луцькому народному домі “Просвіта” свої урочисті збори провела крайова організація політичної партії Народний рух України, очолювана Володимиром Банадою. Тут теж були і спогади, і висловлені думки про історію Руху та сьогоднішнє буття НРУ, тепер уже однієї з багатьох партій, “партії В’ячеслава Чорновола”, нині важливої частини блоку “Наша Україна”.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel