Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Хвороба, від якої загинуло більше людей, ніж під час Першої світової війни

Волинь-нова

Хвороба, від якої загинуло більше людей, ніж під час Першої світової війни

11 березня 1918 року в американському штаті Канзас зафіксовано перший випадок смерті від грипу

Сергій НАУМУК


Ще у січні 1918-го лікар Лорінг Майнер повідомив про невідому недугу у Форт-Райлі у штаті Канзас. Про дивні симптоми її перебігу він написав у Службу громадського здоров'я штату. Та чиновники не звернули уваги на повідомлення. 5 березня рядовий Альберт Гітчел потрапив у госпіталь зі скаргами на головний біль, лихоманку і сухість у горлі. Але й на це не звернули уваги.


11 березня зафіксовано перший смертельний випадок серед близько сотні хворих з аналогічними симптомами. За три дні їх кількість зросла до 522 чоловік.



Найбільше людей померло в Індії (19 мільйонів), Китаї (9,5 мільйона) та Росії (3 мільйони).



Через два тижні такі симптоми  захворювання з’явилися у жителів Нью-Йорка та Франції (туди в березні прибуло майже 200 тисяч американських солдатів), у травні — в Іспанії. У цій країні висока смертність привернула увагу преси. Інформація про 8 мільйонів хворих за півроку поширилась усім світом і дала назву пандемії. Швидкоплинність «іспанського грипу», або «іспанки», та його симптоми були настільки незвичними, що спочатку хворобу діагностували як лихоманку Денге, холеру чи тиф. Протягом літа 1918-го ця недуга вразила німецькі й російські війська, восени сягнула Північної Африки та Індії, а до кінця року — Китаю, Японії, Філіппін і Нової Зеландії.


Особливістю «іспанського грипу» було те, що він в основному вбивав молодих людей віком від 20 до 40 років. Пандемічного характеру хвороба набула в 1919-му, коли поширились його сильніші модифіковані штами.


 Загалом за півтора року була заражена третина людства. Пандемія «іспанки»  забрала життя майже 50 мільйонів чоловік (за деякими даними — майже 100 мільйонів), тобто від 3 до 6 відсотків населення Землі. Це більше, ніж загинуло під час Першої світової війни, та більше, ніж від СНІДу за 25 років та бубонної чуми за століття.


Найбільше людей померло в Індії (19 мільйонів), Китаї (9,5 мільйона) та Росії (3 мільйони).


Інші цікаві факти про 11 березня ви можете переглянути в нашій рубриці «Доброго дня вам, люди!» – http://volyn.com.ua/category/1963-dobrogo-dnya-vam-lyudi .

Telegram Channel