Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

6 років тому Японію накрило 40-метрове цунамі...

Досі 2550 осіб вважають безвісти зниклими

Японія хвилиною мовчання вшанувала пам'ять жертв стихійних лих, які сталися 11 березня 2011, повідомляє ТСН із посиланням на ТАСС.



Шість років тому біля узбережжя стався найпотужніший в національній історії землетрус магнітудою 9,0, що викликав руйнівне цунамі. Висота хвилі в деяких місцях перевищувала 40 метрів.



Її оголосили на траурній церемонії в Національному театрі в центрі Токіо о 14:46 за місцевим часом (7:46 за київським) — рівно в ту хвилину, коли шість років тому біля узбережжя стався найпотужніший в національній історії землетрус магнітудою 9,0, що викликав руйнівне цунамі.


Пам'ятні заходи в суботу, 11 березня, проводять в усій країні. 


Шість років тому висота хвилі в деяких місцях перевищувала 40 метрів. Саме вона і стала головною причиною загибелі тисяч людей. За останніми даними, жертвами удару стихії стали 15 893 людини, досі ще 2550 особи як і раніше числяться зниклими безвісти. Понад 120 тисяч осіб до сьогодні не повернулися додому після евакуації.


Удар стихії призвів також до аварії на АЕС "Фукусіма-1" в однойменній префектурі, де вийшли з ладу системи енергопостачання і охолодження, в результаті чого сталося розплавлення ядерного палива в трьох реакторах, що супроводжувалося вибухами і викидами радіації в атмосферу. Він заразив великі прилеглі території, звідки евакуювали десятки тисяч людей.


Сейсмічна активність на території північно-східного узбережжя Японії за минулі роки не припинилася. За останній рік тут зафіксовали 368 землетрусів магнітудою понад 4,0. Це більш ніж удвічі більше за середній річний показник у період від 2001 до 2011 року. 

Telegram Channel