Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ЮВІЛЕЇ: НЕ У ВСЬОМУ ТРЕБА ГУДИТИ МЕЛІОРАТОРІВ

Велика меліорація прийшла на Волинь п’ятдесят років тому з утворенням обласного управління водного господарства, єдиний структурний підрозділ якого розміщався тоді у Ковелі...

Велика меліорація прийшла на Волинь п’ятдесят років тому з утворенням обласного управління водного господарства, єдиний структурний підрозділ якого розміщався тоді у Ковелі. Було багато дискусій, які тривають і досі. Проте нинішній начальник облводгоспу Юрій Бахмачук впевнений, що перші паростки меліорації дали потужний поштовх для економічного зростання області.
Площа осушених земель на сьогодні становить понад 416 тисяч гектарів, в тому числі 236 тисяч – осушено гончарним дренажем. Загальна протяжність відкритої мережі каналів — 18,5 тисячі кілометрів. Балансова вартість осушувальних систем становить більше одного мільярда гривень, а меліоративні фонди області, які обслуговують близько тисячі спеціалістів та робітників – одні з найбільших у гумідній зоні України. В останні роки, крім експлуатації меліоративних систем, облводгосп займається ще й охороною природи: будує захисні дамби та прибережні смуги, розчищає русла річок, проводить моніторинг поверхневих вод.
В урочистостях з нагоди півстолітнього ювілею облводгоспу, які відбулися у Будинку культури села Дубове Ковельського району, взяв участь заступник голови обласної ради Василь Струк. Тут вшанували кращих меліораторів, добрим словом згадали й перших начальників управління, на жаль, нині покійних Віктора Ханка та Валентина Делеура. Про це повідомляє власкор “Волині” Ярослав Гаврилюк.
Telegram Channel