Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Аграрії не встигнуть отримати державні кошти до початку посівної кампанії

Заборгованість за бюджетними програмами підтримки АПК попередніх років, за деякими оцінками, сягає 1 млрд грн

Агровиробники будуть змушені розпочати посівну без залучення державних коштів В нинішньому році аграрії можуть не встигнути оперативно залучити кредитні кошти до початку весняно-польових робіт у зв'язку із зволіканнями Мінагрополітики при затвердженні бюджетних програм.



Мова йде, зокрема, про затримку фінансування програми здешевлення вартості кредитних ресурсів на 300 млн грн.



Мова йде, зокрема, про затримку фінансування програми здешевлення вартості кредитних ресурсів на 300 млн грн.


"За інформацією Міністерства фінансів станом на 15 лютого, із 29 бюджетних програм, що потребують затвердження паспортів, подано лише 15. Жоден паспорт не затверджений. Проти дев'яти, на які потрібно схвалення Кабміном порядків використання, — прочерки. Можна впевнено сказати, що, на жаль, до початку весняно-польових робіт аграрії державних коштів не отримають", - заявив в інтерв'ю DT.UA голова Комітету підприємців АПК Торгово-промислової палати України Олег Юхновський.


За словами голови комітету ТПП, причини затримки з фінансуванням кредитної програми для аграріїв незрозумілі, адже вона вже діяла в минулому році і не вимагає розробки нового порядку використання коштів.


Спеціаліст вказав на ще одну проблему, яка ставить під сумнів фінансування підтримки інших напрямків – заборгованість за бюджетними програмами попередніх років (дотації за великовагову худобу, на розвиток садівництва тощо), яка, за різними оцінками, сягає 1 млрд грн.
"Мінагрополітики, хоч би як йому цього хотілося, доведеться коригувати цю цифру і заразом поінформувати виробників: повернуть борги цього року чи знову пролонгують", - уклав він.

Telegram Channel