Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

НЕ ЗАКРИВАТИ ШАХТИ, А БУДУВАТИ

Яка перспектива у волинських шахт? Про це розмова нашого кореспондента з новим керівником гірників Волині Іваном Миколайовичем Костиком

Генеральним директором державного підприємства “Волиньвугілля” недавно призначено Івана Миколайовича Костика. Які принципи в роботі він сповідуватиме, чи є перспектива у волинських шахт – про це розмова нашого кореспондента з новим керівником гірників Волині.

— Іване Миколайовичу, чи не страшно було після п’ятирічної роботи у Мінпаливенерго обіймати нову, та ще й таку, що пов’язана з безпосереднім виробництвом, посаду?
— По-перше, робота для мене зовсім не нова. Адже я – родом з Нововолинська. Тут закінчив гірничо-будівельний технікум, працював на різних посадах на гірничих підприємствах, тому знаю їх непогано, а також заступником нововолинського міського голови. По-друге, ми – люди напіввійськові. Якщо міністр сказав, що треба – виконуємо. Окрім того, працюючи в міністерстві, я залишався волинянином, мені було небайдуже, як справи у Нововолинську і, зокрема, на волинських шахтах.
— І як би ви охарактеризували ситуацію на них?
— Незважаючи на непрості часи для вугільної галузі, наші гірничі підприємства, на щастя, перебувають у нормальному економічному стані. З планом зараз “ідуть” шахти №№ 5 та 9. На “Бужанській”, яка тривалий час залишалася без лінії очисного фронту, запущено нову, 448-у лаву. Здали її, змонтовану з нового обладнання, за порівняно короткий строк. Тепер є надія, що тут нарощуватимуть обсяги виробництва. Дещо проблемним є перше вугільне підприємство. Об’єктивні причини – велика протяжність конвеєрного транспорту, застаріла конвеєрна стрічка, які спричиняють часті аварії – не дають змоги видобувати тут заплановану кількість палива. А тому будемо знов ставити питання про необхідність розвивати північний блок шахти. А взагалі, на мою думку, при нормальній експлуатації десять років усі чотири вугільні підприємства в змозі давати якісне вугілля.
— Іване Миколайовичу, у народі побутує прислів’я: “Нова мітла по-новому мете”. Чи плануєте ви значні кадрові зміни?
— Скажу так: я людина не конфліктна, зміну заради зміни не проводитиму. Однак, обійнявши посаду генерального директора, маю визначені завдання, які повинен виконувати. А задля цього необхідна команда грамотних професіоналів, які здатні управляти шахтами, забезпечити виконання поставлених завдань. На сьогодні на місце директора “Вуглепостачзбуту” прийшла нова людина – Олександр Божко. Буде інший керівник шахти “Бужанська”. Однак у будь-якому випадку я шукатиму спільну мову з усіма, хто хоче працювати.
— Іване Миколайовичу, імідж директора багато в чому залежить від того, чи отримують люди вчасно зароблені гроші. Чи значною є заборгованість волинським гірникам?
— Що стосується державної підтримки на собівартість, то наші шахти отримали її в повному обсязі. Поточна зарплата виплачується. У липні-серпні отримали навіть 3,6 мільйона гривень на погашення минулорічних боргів.
Вдалося розрахуватися з усіма працюючими, тепер на черзі люди, які колись трудилися на шахтах. На 10 серпня нинішнього року сума боргів обчислювалася 4 мільйонами 492 тисячами гривень. Маємо завдання до листопада ліквідувати всю заборгованість.
— Але, як відомо, середній заробіток на вугільних підприємствах ще досить невисокий – 616 гривень. Можна сподіватися на її збільшення?
— Звичайно. І це буде вже з першого вересня нинішнього року, оскільки йтиме перерахунок від мінімальної зарплати у 140 гривень. Є наказ про нові тарифи. Тому маємо всі підстави сподіватися, що в кишенях наших гірників грошей збільшиться.
— Багато мови ведеться про будівництво єдиної в Україні нової шахти – десятої. Яка ситуація на цьому архіважливому об’єкті?
— Вже зараз можна сміливо говорити, що темпи будівництва є непоганими. Своєчасно надходять заплановані і “забиті” у держбюджеті 24 мільйони гривень. Цьогоріч на будівництво додатково будуть виділені ще п’ять мільйонів. Наступний рік має взагалі стати переломним. Для швидких темпів будівництва за попередніми прогнозами має бути асигновано 55-60 мільйонів гривень. Таким чином, вугільне підприємство повинне стати в дію через років три-чотири. А це так важливо для міста, яке дуже чекає на десяту шахту, яка працевлаштує до трьох тисяч людей. Тоді добрі діла нововолинські гірники будуть продовжувати ще не один десяток років.
Алла ЛІСОВА.
Telegram Channel