Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

У Новій Зеландії ріку визнали юридичною особою після 170-річного судового процесу

Ріка племені маорі Вангануї у Новій Зеландії стала першою у світі водоймою, якій надали статус живої істоти

Ріка племені маорі Вангануї (Ті Ава Тупу мовою маорі – Ред.) у Новій Зеландії стала першою у світі водоймою, якій надали статус живої істоти. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на видання New Zealand Hereald.



Річка Вангануї або як її ще називають Ті Ава Тупу має особливе духовне значення для народу маорі, який визнає річку частиною себе.



 


«Ті Ава Тупу матиме свою власну правову ідентичність з усіма правами, обов'язками і зобов'язаннями юридичної особи», - повідомив Кріс Фінлейсон, який вів переговори з надання річці статусу юридичної особи.


За його славами, надати природному ресурсу статус юридичної особи не є чимось особливим у порівнянні з наданням такого статусу сімейним трастовим фондам, компаніям або об'єднаним громадам.


Річка Вангануї або як її ще називають Ті Ава Тупу, знаходиться на Північному острові Нової Зеландії i має особливе духовне значення для народу маорі, який визнає річку частиною себе, відповідно до постулату: «Я - ріка, ріка – це я». Саме тому вплив людини і влади на річку викликав величезну стурбованість корінного народу.
Новий статус ріки є унікальним у світі, оскільки передбачає надання їй прав і обов'язків, передбачених правовим статусом юридичної особи. 


Після ухвалення парламентом Нової Зеландії законопроекту про статус ріки вона може бути представленою в суді через офіційних представників, одного з яких призначатиме народ маорі, а іншого - новозеландська влада. 
Судовий процес щодо статусу ріки тривав 170 років. Судові витрати становили мільйон новозеландських доларів.

Telegram Channel