Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як і кому перерахують субсидії

Волинь-нова

Як і кому перерахують субсидії

З 1 березня вчергове зріс тариф на електроенергію для побутових споживачів. «Чи будуть волиняни, які отримують субсидії, платити більше за комуналку? Чи зменшиться розмір компенсації на оплату житлово-комунальних послуг у зв’язку із зростанням мінімальної зарплати?» Із такими запитаннями звертаються читачі газети

Євгенія СОМОВА


 


Бідних підтримає держава


Із приходом весни нам доведеться на чверть більше платити за електроенергію. Так, тим, хто споживає до 100 кіловат на місяць, один кіловат обійдеться у 90 копійок (раніше — 71,4 копійки). А ось тим, хто не вкладається в установлений ліміт, доведеться платити вже не 1,29 гривні, а – 1,68.



Із приходом весни нам доведеться на чверть більше платити за електроенергію.



Правда, подорожчання електрики на кишенях волинян, які отримують субсидії, не позначиться. Розмір компенсації на оплату житлово-комунальних послуг їм перерахують у зв’язку із плановим підвищенням тарифів на електроенергію. Різницю, обумовлену їхньою зміною, компенсують.


Як нам повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Сірбіненко, субсидію у зв’язку із плановим підвищенням електроенергії перерахують автоматично. До речі, тим, хто отримує державну допомогу на оплату комуналки, компенсують і різницю у платіжках за тепло, обумовлену зміною тарифу залежно від температурних показників. Це передбачено постановою уряду            № 848. Перерахунки органи соціального захисту зроблять після завершення опалювального сезону. І теж автоматично. Тож звертатися до них особисто не потрібно. Доплата проводитиметься через особові рахунки громадян у теплопостачальних організаціях.


 


Розмір обов’язкового платежу збільшиться


З січня волиняни отримують мінімальну зарплату у розмірі 3200 гривень. Оскільки субсидія нараховується, виходячи з доходу громадян, то із зростанням заробітку зменшиться сума державної допомоги і збільшиться розмір обов’язкового платежу. Зазначу, що для працездатних членів сім’ї, які не працюють, при визначенні субсидії дохід рахується у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних. Із січня він становить 1544 гривні на особу на місяць, а з травня зросте до 1624 гривень.


Розрахунок на базі двох прожиткових мінімумів і мінімальної зарплати не стосується осіб, які отримують пенсію, стипендію, допомогу при народженні дитини чи із догляду за нею до трьох років, інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів і тих, хто отримує допомогу з догляду за психічно хворим інвалідом І і ІІ груп, військовослужбовців строкової служби та отримувачів допомоги з безробіття. Цим категоріям громадян субсидія надаватиметься у відповідності з їхніми фактичними доходами.


 


Соціальні норми «підріжуть»


У наступному опалювальному сезоні доведеться більше платити за комуналку навіть тим, хто отримує державну допомогу на житлово-комунальні послуги. Адже з 1 травня буде знижено соціальний норматив споживання газу, тепла та електроенергії для нарахування розміру субсидій.



У наступному опалювальному сезоні доведеться більше платити за комуналку навіть тим, хто отримує державну допомогу на житлово-комунальні послуги.



Причиною цього міністр соціальної політики Андрій Рева назвав завищення соціальних норм на обігрів одного квадратного метра житла, через що держава в опалювальний сезон  2015—2016 років переплатила більше  14,5 мільярда гривень субсидій. Мовляв, завищені норми не стимулюють до економії. І з цим важко не погодитися. Адже взимку у багатьох особняках, наче в Африці, люди відчиняють вікна, щоб випалити норму. Бояться, що через невикористання виділеного обсягу газу наступного року їм не дадуть субсидії або дадуть значно меншу.


Отже, з 1 травня на опалення квадратного метра житла в межах соціальної норми (21 квадратний метр на особу плюс 10,5 квадрата на сім’ю) субсидія буде надаватися лише на 5 кубічних метрів газу (нині —  5,5 кубічного метра). Соціальний норматив використання теплової енергії для централізованого опалення абонентам, будинки яких обладнані лічильниками, також зменшено — з 0,0548 Гкал до 0,0431 Гкал на квадратний метр площі на місяць.


Для індивідуальних будинків, які обігріваються електроенергією, нормативи знизяться з 65 кіловат/години до 51 кіловат/години на місяць в опалювальний період. Усі ці зміни майже на 10 відсотків збільшать розмір обов’язкових платежів. Відповідно й зменшиться розмір субсидії.

Telegram Channel